Redaktionen väljer

Fem höjdpunkter på Stockholm literature

av Jonas Eklöf

Yukiko Duke är inte bara redaktör på Vi Läser och recensent på Svt, hon är även en av de drivande krafterna bakom Stockholm literature. Här väljer hon fem höjdpunkter på helgens festival. 

1. Brittiska Carol Ann Duffy skriver lätttillgänglig, varm och humoristisk poesi med ett starkt samhällsengagemang. Hon är professor i samtidslyrik och utsågs år 2009 till det brittiska kungahusets hovpoet.  Duffy är den första kvinna, skotska och öppet lesbiska person som har blivit det.

2. Ett riktigt stjärnmöte lär det bli mellan den store, ryske författaren Michail Sjisjkin och Finlands stolthet, Sofi Oksanen. Båda författarna skriver om samhällen präglade av krigserfarenheter och totalitära system. Och båda frågar sig ständigt vad författaren har för ansvar gentemot historien.

3. Garanterat underhållande lär samtalet mellan den spanskspråkige litteraturens grand old man, Enrigue Vila-Matas och Daniel Sjölin bli. De båda herrarna ska prata om Vila-Matas senaste bok, som handlar om författare som slutat att skriva. Är beslutet att aldrig mer skriva i själva verket en litterär handling?

4. En författare som många kommer att upptäcka under den här festivalen är sydafrikanen Nthikeng Mohlele. Han kommer att skriva med författaren Elisabeth Hjorth om sin senaste roman. Joburg Blues handlar om en antihjälte, som hamnar mitt i den stora samhällsomvandlingen i Sydafrika, men helst hade sluppit bli en del av den.

5. Vad kan en tennismatch mellan två rumlare egentligen lära oss om barocken och moderniteten? Det kommer mexikanen Álvaro Enrigue att tala med litteraturhistorikern Carina Burman om. Ställ in er på ett lärt och roligt samtal om att använda litteraturen som ett sätt att granska samtiden.

Du kanske också gillar