Från och med december 2019 kommer poeter att få betalt när deras dikter används i dödsannonser. Det ska även upprättas ett arkiv så att det blir rätt version och upphovsman som syns i dödsannonserna, vilket inte alltid har varit fallet. 

Det är så klart glädjande nyheter att poeterna, som inte är kända för att tjäna storkovan på sitt författarskap, äntligen ska få betalt för sitt arbete. Tio-i-topplistan över de mest använda poemen består dock enbart av dikter av framlidna män, som Alf Henriksson, Nils Ferlin och Pär Lagerkvist. Inget ont om någon av dem, men det är kanske lite tråkigt ändå?

Vi vill slå ett slag för att man ska leta efter passande lyrik hos den yngre generationens författare. Den augustnominerade poeten Olivia Bergdahl tycker dessutom att man ska börja ta in scenpoeterna i dödsrunorna. Men om hon får sia blir det nog snarare låttexter som tar över i framtiden.

– Om jag ska slänga fram några namn så tänker jag Leonard Cohen och Håkan Hellström, men även Tranströmer. Jag tror att det är de texter som människor kan utantill som de i första hand plockar fram när de behöver en dikt. 

Känn ingen sorg för mig Göteborg eller You want it darker –tja, varför inte?     

Här är de 10 vanligaste dikterna vid begravning
1, Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag – Alf Henrikson
2, Vårt liv är en vindfläkt, en saga, en dröm – Nils Ferlin
3, Det är något bortom bergen – Dan Andersson
4, Engång skall du vara en av dem – Pär Lagerkvist
5, Jag skall gå genom tysta skyar – Dan Andersson
6, Det är vackrast när det skymmer – Pär Lagerkvist
7, Det gick en gammal odalman – Bo Setterlind
8, När mammor dör – Göran Tunström
9, Den dagen jag går för att ej vända åter – Roger Sörensen
10, Vad livet och stunden gav – Gunnar Ekelöf

Källa: Sveriges Begravningsbyråers Förbund





Annons