I djungeln av nyutkomna ungdomsböcker är det lätt att känna sig vilsen. Hanna Törnquist är praktikant på Vi Läser och har tidigare drivit den populära bloggen Tonårsboken. Här delar hon med sig av en uppdaterad lista på böcker du eller din tonåring borde läsa.

(Utan inbördes ordning)

1. I Kalifornien skälver jorden av Anna Hörnell

Melin lämnar sin norrbottniska hemort efter studenten för att plugga i Kalifornien. Utåt sett åker hon dit för att lära sig engelska. Men egentligen är hon där i syfte att äntligen få skälva – precis som jorden skälver i Kalifornien. Hon vill känna, leva, misslyckas och älska. Anna Hörnell har skrivit en samtidsroman om att lämna allt och utmana sina största rädslor. 

2. Så jävla kallt av Lova Lakso

Så jävla kallt är Lova Laksos debutroman där hon gör upp med fördomen att Norrland skulle vara allt ovanför Gävle. Tre kaxiga tonåringar och en sjuk hund påbörjar en resa från Piteå mot det löftesrika ”Söderut” för att fly kyla och mörker. Under resans gång möter de motgångar och framgångar, får vänner och ovänner. Språket är överraskande rappt och levande vilket gör att läsaren nästan hamnar i förarsätet på den stulna bussen de använder på sin färd.

3. En ocean av kärlek av Tahereh Mafi

Det har gått ett år sedan terrorattackerna mot World Trade Center och stämningen i hela USA är orolig. Shirin är en muslimsk tjej som bär hijab och konstant trakasseras av klasskompisar, lärare och främlingar på gatan. För att orka med vardagen har hon byggt höga murar runt sig själv. Ingen får komma nära – tills hon träffar Ocean som förändrar allt. Shirins ilska lyser genom texten och får läsaren att både sucka av uppgivenhet och le segervisst när hon slänger ur sig en extra slagkraftig kommentar. 

4. Vill inte, vill av Per Nilsson

Vad är en duktig flicka? I alla fall inte mesig och tråkig, enligt Nora. Hon har bra betyg, är schysst mot sina vänner och bryr sig om sin familj. Hon har också huggit en kille i pungen med en spetsig nyckel för att han tafsade på henne. Per Nilsson har skrivit en viktig, aktuell roman som bygger på verkliga händelser. Det är en mörk berättelse som vågar prata om mobbing, sexuella trakasserier och svek. 

5. Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson

På fri vers skriver Jaqueline Woodson drabbande om att växa upp som svart flicka i 60- och 70-talets USA. Ögonblicksbilder med kärnfulla detaljer skildrar ett rasistiskt samhälle ur barnets ögon. Jaqueline Woodson har gett ut ett trettiotal böcker för barn och unga på engelska. I Sverige tilldelades hon ALMA-priset 2018 och Brun flicka drömmer var den första boken som blev översatt till svenska.

6. Stigarna av Ann Beskow och Hedvig Van Berlekom 

Det här är en rörande mor- och dotterskildring som stannar kvar länge efter att boken tagit slut. Modern Ingrid flyttar som pensionär till Göteborg där dottern Malin bor med sin flickvän Lina. Malin längtar efter ett barn med Lina, men vägen dit är svår och kantas av otaliga besök på befruktningskliniken i Köpenhamn. Under sina gemensamma promenader försöker mor och dotter nå fram till varandra, men frågor kring homosexualitet och biologi står i vägen.

7. Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo

Lisa Bjärbo är en författare som aldrig duckat för svåra ämnen. I Inuti huvudet är jag kul skriver hon om social ångest och hur jobbigt det kan vara att komma till en ny klass. Förutom en skarp skildring av psykisk ohälsa bland unga står även en fin föräldrarelation i centrum. En trovärdig berättelse med hög igenkänning. 

8. Slutet av Mats Strandberg

Mats Strandberg är en lysande stjärna på ungdomsförfattarhimlen. Han har tidigare skrivit den hyllade Engelsfors-trilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. I Slutet möter vi två ensamma ungdomar i en preapokalyptisk tid. De får veta att jorden går under om en månad och ställs inför en rad existentiella frågor. Vad ska de göra av sin sista tid och hur hinner man leva ett helt tonårsliv på 30 dagar?

9. Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén

Flickvänsmaterial är en intensiv läsupplevelse med mycket humor. Det är sommaren efter studenten och Roxy har alla möjligheter i världen. Hennes bästa vän Eva inleder ett sommarprojekt – att hitta en kille till Roxy. Ändlösa tinderdejter med den ena tråkiga killen efter den andra passerar. Roxy inser att det kanske inte är så lätt att bli kär trots allt – tills hon träffar Mia som bor tre portar bort. 

10. Vi ser, vi känner, vi kämpar av Naima Oday m.fl.

Det här är ett fint och viktigt samarbete mellan Berättarministeriet och Bonnier Carlsen. Nio unga författare mellan 16 och 17 år ger unika inblickar i hur det är att vara tonåring idag i Sverige. Det handlar om allt från smygrasism till att vara ensamkommande flykting och att träffa den första kärleken. Noveller, dikter och argumenterande texter samsas i boken som är sprängfylld av glädje och sorg. 

11. Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Norra Latin är Sara Bergmark Elfgrens första egna ungdomsroman efter succén med Engelsfors-trilogin. Den utspelar sig i en anrik gymnasieskola där Tamar och Clea börjar första året på teaterprogrammet. De är varandras motsatser men förs oväntat samman när mystiska saker börjar hända i skolan. Nutidsreferenserna är många och språket flyger fram. Vips är tegelstenen slut och tomrummet efter en riktigt bra historia infinner sig. 

Annons
skarmavbild-2019-05-16-kl-16-44-56

Hundratals boktips för stora och små

Vill du ha fler tips på ungdomsböcker?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!