Den 17 januari plockas tusentals titlar bort från ljudbokstjänster som Storytel, Bookbeat och Nexstory. Det rör sig om engelska titlar från förlaget Penguin Books. 

Becoming av Michele Obama, Sapiens av Yuval Harari och Heroes av Stephen Fry. Tillsammans med tusentals andra är det exempel på titlar från det stora internationella förlaget som inte längre kommer att vara tillgängliga för användare av de svenska ljudbokstjänsterna. Något som även Svensk Bokhandel och sajten Boktugg har skrivit om.

Bookbeats VD Niclas Sandin vill inte spekulera kring motiven bakom Penguins beslut men berättar att företaget fick beskedet i slutet av förra året. De användare som hade sparat någon av de berörda böckerna till sitt konto fick ett mail om att böckerna snart skulle tas ut ur sortimentet. För nya användare är de berörda böcker inte längre sökbara. Hos Storytel flaggar man genom gula varningstrianglar jämte titlarna.  

– Vi har över hundra tusen titlar och endast 10 procent av våra användare lyssnar på engelska. Så det här har en rätt begränsad påverkan på det totala utbudet, säger Niclas Sandin. 

– Men visst har det en symbolisk betydelse då det är tunga titlar från ett stort förlag, säger han. 

Det är dock inte helt kört att ta del av Penguins titlar i ljudboksform.  Penguin Books ägs till stor del av den tyska förlagskoncernen Bertelsmann vilket är ett av världens största förlag. Som en konsekvens av detta finns många av böckerna översätta till andra språk, så även svenska. 

Annons