erbjudande
5 böcker om lika rösträtt
Den 24 maj är det 100 år sedan riksdagen beslutade om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män. I nya numret av Vi Läser (nummer 3) skriver Ulrika Knutson om litteraturen som föregick beslutet. Här delar hon med sig av fem oumbärliga lästips på ämnet.
Giftas av August Strindberg (1884)
I Giftas angriper Strindberg kvinnorörelsen, i första delen med gott humör, i den andra nattsvart bittert. Emanciperade kvinnor suger ut de stackars männen, menar Strindberg. Men vampyrerna skulle ändå ha rösträtt, tycker han.
Ett folk av Verner von Heidenstam
(1899)
I den här sviten, tonsatt av Vilhelm Stenhammar, finns ”Medborgarsång”, med de kända raderna ”Det är skam, det är fläck på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar”. Både socialister och liberaler höll med, och Heidenstam blev idol.
Fru Fanny av Annie Qviding (Åkerhielm) (1904)
Fru Fanny är den första populära romanen om kvinnlig rösträtt. Originellt nog är författaren stridbar motståndare till rösträtten. Annie Quiding blev allt mer konservtiv, och slutade som nazist. Hon blev en av Hitlers varmaste beundrare i Sverige.
När begreppen klarna av Frigga Carlberg (1908)
Frigga Carlberg var en stridbar rösträttkvinna i Göteborg . Hennes pjäs från 1908 är en rapp och rolig satir om bortskämda överklassdamer och politiskt kortsynta karlar. 1916 skrev hon också pjäsen Statsministerns döttrar, med liknande tema.
Pennskaftet av Elin Wägner (1910)
Romanen har kallats för rösträttsrörelsens bibel. Att den blev så populär, en skandalsuccé, beror på att Elin Wägner också skriver provocerande om fri kärlek. Den unga journalisten Barbro, Pennskaftet själv, lever ihop med sin Dick innan de är gifta.
Löwensköldska ringen-trilogin av Selma Lagerlöf (1928)
Lagerlöf stödde både rösträtt och kvinnors yrkesarbete. Sitt stora litterära bidrag om kvinnornas medborgarkamp kom efter att rösträtten klubbades. Trilogin om Charlotte Löwensköld och Anna Swärd är Selma Lagerlöfs feministiska testamente.