Hundratals boktips för stora och små
Klassiska ungdomsböcker – 12 tidlösa favoriter
I dag finns många böcker bara något år i bokhandeln innan de returneras till förlaget. Men en del håller år efter år och tål att läsas över generationerna. Här kommer tolv tips på tidlösa ungdomsböcker.
Jellicoe Road av Melina Marchetta (2012)
En suggestiv och stilistisk spänningsroman som utspelas över två tidsplan. En nutidshistoria om föräldralösa Taylor som går på internatskola vävs samman med ett hemlighetsfullt manus om en grupp ungdomar som gick på samma skola under 1980-talet. Ju mer Taylor läser i manuset, desto mer förstår hon sig själv och sin bakgrund. För läsaren är historien nästan obegriplig till en början, men pusselbitarna som faller på plats allteftersom ger en fantastisk läsupplevelse.
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld (2010)
Maja, som går första året på gymnasiet, råkar skära av sig spetsen på vänster tumme med en cirkelsåg i slöjdsalen. Med ett rappt och stundtals skruvat språk skildras kaoset som följer efter olyckan, långt efter att fingret slutat blöda. Här ligger jag och blöder belönades med Augustpriset 2010 för bästa barn-och ungdomsbok och efter det har Jenny Jägerfeld skrivit ett flertal hyllade ungdomsromaner. Det här är hennes bästa.
Boktjuven av Markus Zusak (2005)
Nioåriga Liesel stjäl sin första bok precis efter sin lillebrors begravning. Det blir starten på något nytt. Hon börjar ta böcker från nazisternas bokbål och borgmästarens bibliotek. När bomberna faller över den tyska staden där hon bor läser hon högt i skyddsrummen för alla som vill lyssna. Boktjuven är en hyllning till berättelser och böcker. I de svåraste stunderna skapar Liesels högläsning något att samlas och förenas kring. Markus Zusak ger även en unik skildring av andra världskriget med Döden som berättare.
Bläckhjärta av Cornelia Funke (2004)
Maggie växer upp med sin pappa Mo som är bokälskare och bokbindare. Han har en speciell gåva som ger fiktiva karaktärer liv, men som samtidigt gör att någon försvinner i det verkliga livet. I Bläckhjärta blandas böckernas värld med Maggies liv och suddar ut gränsen mellan fiktion och verklighet. Det är en magisk värld med eldkastare, gycklare och älvor. I Bläckserien ingår även Bläckmagi (2006) och Bläckdöd (2008).
Ett hål om dagen av Louis Sachar (1998)
Ett hål om dagen utspelar sig på Camp Green Lake – ett läger för ungdomsbrottslingar i Texas. På lägret måste ungdomarna gräva ett hål om dagen i ett torrt ökenlandskap för att sona sina brott. Stanley kommer dit anklagad för ett brott han inte begått. Han och hans familj är förföljda av otur och nu har den drabbat Stanley. Mysteriet med den nedärvda oturen nystas upp under Stanleys tid på lägret och skapar en komisk och tänkvärd berättelse.
Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian (1983)
Godnatt Mister Tom är en av Michelle Magorians ungdomsromaner med andra världskriget som fond. Vi möter åttaåriga Wallie som evakueras under kriget och kommer till den gamla enstöringen Tom på den engelska landsbygden. Det blir Wallies första möte med någon som bryr sig om honom och bandet mellan dem blir snabbt starkt. Det är en berättelse om att finna trygghet när världen rasar runt omkring och hur lätt den tryggheten kan försvinna.
Juliane och Jag av Inger Edelfeldt (1982)
I Juliane och Jag träffar Kim den mystiska Juliane. De delar samma fascination för häxkonster och vampyrer och i sitt utanförskap utvecklas en stark vänskap. De fyller varandras tomrum och går utanför mallen för hur en tonåring ”borde vara”; de struntar i kärlek, shopping och smink och grottar ner sig i det övernaturliga. Det här är en bok som kan läsas av alla. Att hitta sitt egna trygga sammanhang är lika viktigt då som nu.
Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe (1981)
Maria Gripe är en av 1900-talets största författare av barn- och ungdomsböcker. I sina historier lyckas hon kombinera det övernaturliga med vardagsrealism. Det skapar en finstämd kuslighet som är precis tillräckligt otäck. I Agnes Cecilia – en sällsam historia flyttar femtonåriga Nora till en ny lägenhet med sin fosterfamilj. Där börjar märkliga saker hända; klockan går baklänges, hunden vägrar gå över tröskeln och böcker slår upp sig själva – men bara när Nora är ensam hemma.
Momo eller kampen om tiden av Michael Ende (1973)
Det här är en bok som lästs och älskats av barn och vuxna i decennier. Momo är en liten flicka som bor ensam i ruinerna av en amfiteater. Hon har en speciell förmåga – när hon lyssnar på människor försvinner deras problem. Men när mystiska gråklädda varelser dyker upp och börjar stjäla människors tid förändras hela samhället.
Räddaren i nöden av J. D Salinger (1953)
Räddaren i nöden är en klassisk generationsroman som fortfarande fångar läsare världen över. Den handlar om Holden Caulfield, en vilsen tonåring i en stor och osäker värld. J. D Salinger lyckas både porträttera en typisk tidsanda och en tidlöshet. Med ett sarkastiskt talspråk berör boken många existentiella frågor om vem Holden är och hans plats på jorden.
Trollkarlens hatt av Tove Jansson (1948)
Ultimat ingång till Tove Janssons fantastiska sagovärld. Under några sommarmånader får vi följa figurerna i Mumindalen när de av en slump hittar en magisk hatt. Allt som läggs i hatten förvandlas – både till det bättre och sämre. Trollkarlens hatt var den bok som ledde till Tove Janssons internationella genombrott, något som inte förvånar det minsta. En perfekt bok att läsa nu när sommaren är här!
Unga kvinnor av Louisa May Alcott (1868)
Luisa May Alcott var en amerikansk ungdomsboksförfattare under 1800-talet. Unga kvinnor är hennes mest kända bok och kretsar kring de fyra systrarna March. De lämnas ensamma med sin mamma när pappan tvingas ut i amerikanska inbördeskriget. Trots att det gått 150 år sedan den gavs ut första gången berör den fortfarande och är ett intressant tidsdokument om unga kvinnor på 1800-talet.