Den 24 maj öppnar den första utställningen någonsin om Ester Blenda Nordström – stjärnjournalisten som vände upp och ner på allt i sin väg, men som sedan föll i glömska.

Förklädd till piga gjorde Ester Blenda Nordström vid 23 års ålder Sveriges första grävande reportage. Året var 1914 och hon var en pionjär för sin tid; hon kämpade för kvinnlig rösträtt, skrev presshistoria och bröt mot allt som förväntades av en kvinna. Men det skulle dröja drygt 100 år innan hon fick sitt erkännande.

Ester Blenda! heter den första utställningen om hennes liv som nu öppnar på Skarhults slott i Skåne. Den bygger på 800 fotografier och 100 föremål, varav många aldrig visats tidigare. Besökarna får bland annat se kärleksbrev, krognotor, kläder och hennes ikoniska Royal Enfield-motorcykel.

Ester Blenda Nordström som wallraffande piga. Foto: Riksarkivet.

– Det finns ett eldorado av material och vi skulle egentligen kunna göra flera utställningar om hennes liv; vi har äventyraren, stjärnjournalisten, barnboksförfattaren, hennes hemliga kärleksliv och den problematiska relationen till alkohol. Men vi har valt att göra en biografisk variant, säger Alexandra von Schwerin, utställningens producent. 

Intresset för Ester Blenda Nordström har varit stort de senaste åren. Författaren Fatima Bremmers biografi om hennes liv, Ett jävla solsken, fick Augustpriset 2017 och regissören Anna Hylander gjorde dokumentärfilmen Ester Blenda 2016.

Malin Sandberg, driftschef på Skarhults slott, menar att deras satsning sprider det dramatiska livsödet ytterligare. 

– Jag tror att människor vill lära sig mer om kvinnohistorien, men att det erbjudits för lite information tidigare. Vi vill ändra på det nu och berätta om alla Ester Blendas bravader, säger hon.

Om utställningen

  • Ester Blenda! har öppet mellan den 24 maj och 29 september.
  • Skarhults slott ligger i kyrkbyn Skarhult utanför Eslöv i Skåne. Utställningen är en del i en större satsning av Skarhults slott för att uppmärksamma kvinnohistoria.
  • Ester Blenda! görs av utställningsproducent Alexandra von Schwerin i samarbete med författaren Fatima Bremmer och filmregissören Anna Hylander.
Annons
prenbild-6-nr-429-kr-2

Erbjudande

Prenumera på Vi Läser!

För bokälskare, av bokälskare