Red-bloggen

Valfläsk för bokläsare

av Jonas Eklöf

I årets första nummer sätter vi på oss den grälla populist-hatten och lovar mer av allt till nästan alla.

Läsaren Lisbeth Lovén har förstås rätt. Vi har skrivit för lite om barnlitteratur. Hon är långt ifrån den enda som efterlyst mer inom genren. Så för att gå henne och alla andra med samma önskemål till mötes, innehåller årets första nummer en hel del av den varan. Från ungdomsboksdebutanten Alex Haridi till barnboks-räven Anna-Clara Tidholm. Från Katarina Taikon till Rose Lagercrantz. Dessutom skriver vi om utmaningarna med att hitta skådespelare till filmatiseringen av Cirkeln och om varför dagens barnboksmärkning är förlegad.

SvetlanaEtt annat ämne som många läsare tycker att vi skriver för lite om är fackböcker. Även er har vi haft er i åtanke under ar-betet med detta nummer. I flera månader har vi slitit för en intervju med reportage-konstens klarast lysande stjärna – den framtida Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. När vi skickade Peter Fröberg Idling till Minsk på turistvisum väntade några nervösa dygn. Men han kom hem helskinnad och i bagaget hade han en fantastisk intervju. För att göra fackboksläsarna på ännu bättre humör knåpade vi även ihop en lista med nio andra reportagemästare. Och så ägnar vi sex sidor åt ett nytt praktverk, Paris Views. Se det gärna som en liten hyllning till Paris-flanören Patrick Modiano.

Ett tredje vanligt önskemål  är att vi borde skriva mer om äldre litteratur. Så här kan det låta: »Sitter ni inte med näsorna väl djupt i den aktuella bokutgivningen? Alla oförtjänt bortglömda böcker som kom för tre månader sedan, eller för ett år sedan, eller tio, eller hundra … varför skriver ni inte mer om dem?«

Ja, vad svarar man på det?

Ett slags svar är: Carina Rydberg och Elizabeth Smart.

Vår omslagsperson Rydberg är inte aktuell med något annat än sitt sju romaner rika författarskap. Månadens Klassiker börjar en aprildag 1941, när Smart anländer till det lilla fiskelägret Pender Harbour. Och det är bara början. Under 2015 lovar vi att gräva djupare i litteraturhistorien.

Läs mer om nummer 1/2015 här.

Du kanske också gillar