Boktips

“I september läser jag Flykten”

av Yukiko Duke

Redan romanens första mening andas hot. En pojke ligger gömd i en grop, hans förföljare är så nära att han kan höra dem leta. Hans enda möjliga flyktväg går över en vid-sträckt slätt. Hettan är kväljande, vattenhålen få och förföljarna många. Läsaren förstår att pojkens chans till överlevnad är i det närmaste obefintlig. Men han har inget val, han måste ge sig i väg.

Romanen Flykten skildrar ett brutalt, feodalt samhälle där ondskans och våldets mekanismer har fritt spelrum. Det är en värld där mänskliga relationer enbart handlar om dominans och underkastelse och där ingen – inte ens de närmaste – går att lita på.

Det finns ett klart släktskap mellan Carrascos illusionsfria sätt att berätta om världen och Cormac McCarthys brutala berättelser från den amerikanska södern. Men till skillnad från McCarthy, som skildrar världen som ett kompakt mörker, släpper Carrasco in ljus i sin berättelse. Det kommer i form av en herde som pojken slår följe med under sin flykt, en gåtfull gestalt som lyckas ingjuta hopp i den unge flyktingen. Jesús Carrasco är den sortens berättare som ger sina läsare stor frihet att själva föreställa sig tid och rum. Han är en minimalist som har skalat av sin berättelse alla onödiga detaljer, allt språkligt krimskrams. Kvar blir en karg, arketypisk berättelse om grymt svek, utnyttjande och ondska. Den kan utspela sig i historisk tid eller nu, långt borta eller nära oss. Det är just detta, romanens skrämmande allmängiltighet, som gör den så drabbande.

Jesús Carrascos Flykten släpps i september. Den 24 oktober gästar han Stockholm literature. En längre version av boktipset publiceras i Vi Läser 5/2015 som släpps 23 september och som du kan läsa mer om här.

Du kanske också gillar