Här kommer mina boktips från vår kulturella helkväll ”Vi och våra vänner” på Folkteatern i Göteborg. 

Marie-Louise av Kerstin Norborg
Romanen om konstnären Carl Fredrik Hills syster, som drömde om ett liv som konstnär men aldrig fick chansen att bli det. 

Irakisk Jesus av Hassan Blasim
17 noveller om hur krig påverkar människor, skrivna av en författare som har revolutionerat det arabiska språket och som skriver en alldeles egen, brutal magisk realism. Här möter djinnerna, demonerna ur Tusen och en natt, en samtida krigsverklighet och passar in allt för väl.

Masja av Carola Hansson
Fantastisk, skimrande roman om förra sekelskiftet i Ryssland. Om det svåra, men mycket nära förhållandet mellan författaren och samhällsdebattören Leo Tolstoj och hans dotter och hängivnaste lärjunge Masja.

Nora Webster av Colm Toíbín
Den irländske mästerberättarens kanske bästa roman. Handlar om en kvinna i begynnande medelålder som mister sin man i cancer – och därigenom sin identitet – och inte orkar ta hand om sina barn. Romanen handlar om hennes väg tillbaka, men också om mödraskap och kvinnor som inte vill eller orkar axla det.

Islands kungar av Einar Már Gudmundsson
Går det att skriva humoristisk pikareskroman om en finanskris? Jodå, om man heter Einar Már Gudmundsson! Denne store isländske berättare försöker i den här skälmromanen berätta varför islänningarna kunde låta det gå så långt, varför man inte ifrågasatte i tid. Jo, därför att alla islänningar anser sig vara ”Islands kungar”.

I november reser ”Vi och våra vänner” vidare till Malmö. Läs mer här.