Nyhetsbrev

“Det här är min sommarläsning”

av Yukiko Duke

Sex fascinerande böcker för hängmattan.

mina hMina hjältinnor
Samantha Ellis, övers. Molle Kanmert Sjölander
Bonniers
Den brittiska dramatikern Samantha Ellis åker med sin bästis till Yorkshire för att vandra i författarsystrarna Brontës miljöer. Ett vänskapligt gräl om vilken systers huvudperson som är bäst får Ellis att läsa om barndomens och ungdomsårens största läsupplevelser. Hon möter sina litterära hjältinnor igen, alla de som varit viktiga förebilder för henne under olika skeenden i livet. Det här är en charmfull och rolig memoar om att växa upp i en krävande irakisk-judisk invandrarfamilj och med litteraturens hjälp hitta sig själv. Men framförallt är det en innerlig kärleksförklaring till romankonsten, till verk från Emily Brontës Svindlande höjder till Shirley Conrans Lace. Hjärtevärmande läsnjutning.

 

En saga om tidens väsen 
Ruth Ozeki, övers. Molle Kanmert Sjölander
Forum

Författaren Ruth bor på den kanadensiska västkusten. En dag hittar hon en inplastad Hello Kitty-matlåda på stranden. Den innehåller en dagbok som den japanska skolflickan Nao, uppvuxen i Silicon Valley i USA, har skrivit några år tidigare. När it-bubblan spricker, förlorar hennes far sitt jobb och sitt sparkapital. Familjen tvingas flytta tillbaka till Japan, där livet blir ett helvete för Nao. Hon bor med sin familj i en trång tvårummare, utsätts för mobbing och längtar efter att ta livet av sig. Ruth blir gripen av hennes texter och börjar göra efterforskningar. En av mina finaste läsupplevelser på ett bra tag: en vacker, överraskande roman om allas vår längtan att ingå i ett sammanhang.

Den blå tråden
Anne Tyler, övers. Karin Andræ
Massolit
Medlemmarna i familjen Whitshank ser sig själva som lyckade, kärleksfulla och förenade av stark solidaritet med varandra. Men hur är det egentligen? När föräldraparet Red och Abby inte längre orkar sköta hus och trädgård, samlas deras vuxna barn hos dem. Ett gemensamt beslut ska fattas om vad som ska ske med berndomshemmet, ett hus med starkt symbolvärde. Familjemedlemmarna intalar sig att de är lyckliga och har gjort rätt val i sina liv, men alla bär på obehagliga hemligheter som plågar dem. Tyler är en finstämd relationsskildrare, som skickligt skruvar isär familjens myt om sin egen förträfflighet. Men hon gör det med en sådan medkänsla att familjemedlemmarnas öden drabbar läsaren med full kraft.

Plan B
Jonathan Tropper, övers. Erik McQueen
Gilla böcker
Den amerikanske författaren Jonathan Tropper är mästerlig på att skriva roligt och berörande om svåra ämnen. Plan B är hans debutroman och handlar om ett kompisgäng med kollektiv livskris. När de fem vännerna gick ut college var de redo att erövra världen. Nu ska de fylla trettio och livet blev inte alls som de hade tänkt sig. Lindsey har inget jobb, Bens äktenskap krisar, Chuck är en patetisk clown och Alison är fortfarande olyckligt förälskad i samma kille. Jack har visserligen lyckats bli filmstjärna, men är på väg in i ett kokainberoende. Vännerna bestämmer sig för att rädda honom till varje pris. När han vägrar att lyssna på deras förmaningar, tar de till Plan B.

Emma
Jane Austen
Bonniers
Jane Austens berättelse om överklassflickan Emmas försök att para ihop sina vänner och bekanta är den ideala läsa-i-hängmattan-klassikern. Själv skrev Austen att hon ämnade ”skapa en hjältinna som ingen förutom jag själv kommer att tycka särskilt mycket om”. Hon misslyckades. Det är lätt att fatta sympati för den beskäftiga, men välmenande Emma. Hon som inte ser de begynnande romanserna runtomkring sig, men intalar sig att hon vet precis vilka människor som borde passa ihop. Det gäller bara att få dem att förstå det. Själv tänker den förmögna Emma aldrig gifta sig: hon har en ekonomiskt tryggad framtid och karlar är ju bara i vägen. Men livet sätter krokben för Emma.

En eller annan väg
Sara Paborn
Brombergs
När Sara Paborn debuterade med romanen Släktfeber blev kritikerna förbryllade. Hennes språk, en galghumoristisk prosa med mörka stråk, förvirrade. De känsligt återgivna berättelserna om skavande familjeband likaså. Vad var detta? Feelgood eller existentiellt familjedrama? Och där, vid korsvägen mellan två diametralt olika genrer, står hon kvar tre romaner senare. Lika skarpsynt, lika halsbrytande rolig, lika oförutsägbar, men framförallt lika bra. Den här gången möter läsaren två systrar: Marissa är den äventyrliga konstnärsbegåvningen som tidigt rymde utomlands, Frida den alldagliga lillasystern. När Marissa plötsligt återvänder till barndomshemmet är det för att be systern om hjälp med ett delikat problem. Hur ska Frida agera?

 

Sex nya pocketböcker för resväskan

Främlingsleguanen
Martina Montelius
Atlas
Martina Montelius absurda, lika tragiska som roliga debutroman liknar ingenting annat. Ett femårigt barn säger upp sig från dagis, öppnar grinden ut och går hem. Men där väntar inga föräldrar, de är ”vid Schwarzwalds obesitasklinik” eller ”placerade på Affektivt centrum i Blomstermåla”. Montelius krassa, lillgamla femåring – som ser ganska kyligt avståndstagande på världen – konstaterar att det gäller att överleva utan vuxen hjälp. Barnet hittar kakor att äta och håller en tilltagande, skriande ensamhet stången genom att umgås med sitt husdjur, en tyskspråkig leguan. Men leguaner har vissa sociala brister och dessutom är femåringens exemplar svårt sjukt. Språkligt vass, roande och oroande debutroman.

klingsorKlingsor
Torgny Lindgren
Norstedts
En av Torgny Lindgrens till omfånget minsta romaner, men också en av hans allra bästa. På ytan är det en levnadsteckning över den västerbottniske författaren Klingsor, så mycket låter Lindgren läsarna veta. Men sedan drar han undan mattan för oss. Hur är det egentligen? Är Klingsor det svenska konstlivets centrum eller har han i själva verket bara haft en enda utställning, den i byskolan i Avaträsk? Och hur är det med den prestigefyllda konstskolan i Paris, gick han den? Eller stod han bara utanför och tordes inte ens gå in? I Klingsor frodas Lindgrens mångtydighet och flerskiktade ironier, där samsas burlesk humor och djupaste allvar. Romanen är betydligt mer än en fiktiv levnadsteckning: den formar sig till en intressant diskussion om vad konstnärskap egentligen är.

 

Brinnande livet
Alice Munro
Atlas
Översättning: Rose-Marie Nielsen

Alice Munro skriver på ett närmast magiskt sätt om kvinnor på den kanadensiska landsbygden som lever hårda, strävsamma liv. Knivskarpt och bländande vackert skriver hon om ett vardagsliv som tycks lunka på slentrianmässigt, men i själva verket är fullt av livsavgörande, dramatiska beslut. Ofta står Munros kvinnor inför något sådant val eller har precis valt, men ångrar sig och försöker intala sig själva att allt ska bli bra. Alice Munros styrka som författare, förutom ett språkligt mästerskap, är hennes självförtroende. Ofta skissar hon bara sina huvudpersoner och fokuserar på att skildra valen de ställs inför. På så vis blir huvudpersonernas val allmängiltiga: det kunde vara ditt eller mitt.

Beckomberga – ode till min familj
Sara Stridsberg
BonnierPocket

På skimrande prosa berättar Sara Stridsberg om flickan Jackie och hennes psykiskt sjuke far, Jim, som med jämna mellanrum på egen begäran tas in på mentalsjukhuset Beckomberga. Jackie besöker Jim varje dag när han är inlagd: dels för att hon hyser en längtan efter att kunna rädda honom, dels för att mentalsjukhuset är en plats som inger Jackie en märklig känsla av ro. Beckomberga utgör ett undantagstillstånd, en fristad för de sköraste. Det är ett eget, befriande universum där gränsen mellan sjukt och friskt är bortsuddad. Stridsbergs roman är en hjärtskärande vacker berättelse om en dotters kärlek till sin far, men också ett återupprättande av ett mentalsjukhus som kommit att bli symbol för en inhuman mentalvård.

Till flickorna i sjön
Elin Olofsson
Månpocket
”Hur byter man flock?” undrar trettioåriga Helena, huvudperson i Elin Olofssons senaste roman. På kort tid har hon mist såväl jobb som sambo: livet är i gungning. Av en ren slump träffar hon en pojke från hemorten, en by på jämtländska landsbygden som hon lämnat för ett anonymt liv i storstaden. Mötet får henne, den vilsna, att längta efter gemenskap: hon reser hem till byn som hon lämnade i ungdomen. Men återvändandet får gamla, själsliga sår att gå upp och hon inser att hon måste ta itu med dem. Liksom i Olofssons debutroman, Då tänker jag på Sigrid, utgör familjens, släktens och hembygdens stora betydelse för människor berättelsens hjärtpunkt. Men Olofsson skildrar även landsbygdens baksidor: den kvävande Jantelagen och oviljan till förändring. Resultatet är en fin, mångbottnad skildring av vår längtan att höra till, trots allt – skriven på en kärvt poetisk svenska.

Allt går sönder
Chinua Achebe
Översättning: Ebbe Linde
Tranan

På 1960-talet publicerades flera romaner av afrikanska författare som vände sig mot den koloniala bilden av Afrika. En av de mest betydelsfulla var nigerianen Chinua Achebes debutroman Allt går sönder (1958), som handlar om igbofolkets möte med kolonialismen. I centrum står Okonkwo, en hjälte i sin hemby. Okonkwo har ett våldsamt humör, vilket störtar honom i olycka och gör att han döms till fördrivning från sin by. När han efter sonat straff återvänder är byn helt förändrad: kolonialmakten styr och Okonkwos egen son har blivit kristen. Achebe kritiserar kolonialismen, men utan att idealisera den traditionella kulturen. Just därför blir den här romanen så drabbande, eftersom den på ett så balanserat sätt skildrar igbokulturens förändring och sammanbrott.