Från 1700-talsklassiker till nutida nuckor. Här kommer 21 feministiska böcker att läsa på internationella kvinnodagen – eller vilken annan dag som helst på året.

Förutom de självklara feministiska klassikerna som Det andra könet, Ett eget rum och Under det rosa täcket finns det en uppsjö med böcker som kan roa och sporra feministen i dig.  Vi har samlat ett urval.

Mary Wollstonecraft – Till försvar för kvinnans rättigheter (1792)
Mary Wollstonecraft ses idag som en av idéhistoriens främsta feministiska företrädare. Till försvar för kvinnans rättigheter har inspirerat mängder av  feministiska tänkare. Till försvar för kvinnans rättigheter grundar sig i den franska revolutionens tankar om frihet och jämlikhet. Wollstonecraft såg hur kvinnorna lämnades utanför revolutionens vision och argumenterar för kvinnans rätt till utbildning och en jämlik uppfostran. Wollstonecrafts dotter Mary Shelley kom senare att bli en framgångsrik författare med klassikern Frankenstein.

Carl Jonas Love Almqvist – Det går an (1839)
När sergeanten Albert och glasblåsardottern Sara möts på en ångbåt mellan Stockholm och Arboga förälskar de sig i varandra. Sara visar sig ha vissa, oväntade, krav om hon ska gifta sig – hon vill att det ska vara ett helt jämlikt äktenskap. Det går an är en svensk klassiker som väckte enorm debatt när den kom ut, bland annat om kvinnors rätt till ekonomisk självständighet.

Amalie Skram – Constance Ring (1885)
Amalie Skram var en av Norges främsta författare under sent 1800-talet. Constance Ring blev ett viktigt bidrag till äktenskapsdebatten som blossade upp efter Henrik Ibsens Ett dockhem. Romanen är en stark skildring av Constance liv i ett olyckligt äktenskap, och hennes sökande efter något mer trots de hinder som ett äktenskap kan innebära.

Victoria Benedictsson – Pengar (1885)
Pengar handlar om den sextonåriga Selma som blir övertalad att gifta sig med den betydligt mycket äldre mannen Pål på grund av hans rikedom. Victoria Benedictsson, som skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren, målar upp en sorglig bild av hur en flickas drömmar och kreativitet hålls tillbaka för att skapa den perfekta hustrun. Berättelsen om Selma blev även en tydlig kritik mot dåtidens äktenskapslagar som försatte kvinnan i en position utan frihet.

Charlotte Perkins Gilman – Den gula tapeten (1892)
Den gula tapeten är en gripande, gotisk novell uppbyggd av en kvinnas dagboksanteckningar. Efter att ha fött ett barn menar hennes man att hon är deprimerad och hysterisk. Han tar med henne till ett sommarhus, där hon spenderar de flesta timmarna i ett och samma rum med den gula tapeten som enda sällskap. Genom yrseldrömmar och hallucinationer ser hon tapetens mönster röra sig och tala till henne.

Elin Wägner – Norrtullsligan (1908)
Elin Wägners debutroman följer fyra arbetande kvinnor och deras kamp för bättre löner. Norrtullsligan är en samhällssatir fylld med lättsamhet och humor inför svåra ämnen som sexuella trakasserier, ojämlikhet och förtryck.

Jean Rhys – Sargassohavet (1966)
Sargassohavet erbjuder en alternativ och hemsk historia till vad som utspelade sig innan Charlotte Brontës Jane Eyre. Huvudkaraktären Antoinette Cosway växer upp på Jamaica, där hennes förfäder har gjort sig en förmögenhet på kolonialismen och slavhandeln. Antoinette får lida och stå till svars för sin släkts brott men gifter sig snart med en rik engelsman som möjligtvis kan göra hennes tillvaro enklare. Han börjar kalla henne Bertha och tar med henne till England där hon till slut hamnar i källaren på grund av sin galenskap. Sargassohavet är en hjärtskärande berättelse med både en feministisk och postkolonialistisk utgångspunkt.

Simone De Beauvoir – Woman Destroyed (1967)
Woman Destroyed består av tre berättelser om kvinnor i olika skeden i livet – om deras smärta, förfall och kamp. Simone de Beauvoir som är mest känd för Det andra könet (1949) skriver här med ett helt nytt språk och med en inlevelse som hämtad direkt från karaktärernas tankar.

Gun-Britt Sundström – För Lydia (1973)
För Lydia ger oss Lydia Stilles perspektiv av kärlekshistorien vi känner igen från Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken. Nu har leken som utspelar sig mellan Lydia och Arvid flyttats fram i tiden och deras relation får nya vidder. För Lydia är ett vackert men sorgligt porträtt av en kvinnas kärlek, motgång och kamp.

Kerstin Ekman – Romansviten Kvinnorna och staden (1974-1983)
Romansviten utspelar sig i Katrineholm i en tid då det svenska samhället börjar industrialiseras och förändras allt mer. De totalt fyra romanerna (Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad i ljus) följer Tora och flera andra kvinnors liv, arbete och relationer över tid. Kerstin Ekmans språk och berättarröst gör skildringen av de olika kvinnornas vardag både rörande och uppslukande.

Svetlana Aleksijevitj – Kriget har inget kvinnligt ansikte (1985)
Kriget har inget kvinnligt ansikte är en gripande porträtt av de kvinnor som deltog och stred i Röda Armén. Ungefär en miljon av de kvinnor som ställde upp dog och här möter vi de som överlevde. Genom hundratals djupgående och skakande intervjuer med kvinnorna som hamnade i skymundan får man se en ny, fängslande sida av kriget.

Birgitta Stenberg – Kärlek i Europa (1981)
Kärlek i Europa är en självbiografisk roman som utspelar sig på 1950-talet. Som ung ger sig författaren iväg från Sverige för att söka efter vad livet har att erbjuda. Hennes författardrömmar leder henne till likasinnade, sökande ungdomar och konstnärer, men även till livets baksidor och utsattheten som ung kvinna.

Shahrnush Parsipur – Kvinnor utan män (1994)
Kvinnor utan män kretsar kring fem kvinnor under en militärkupp i Mossadeq 1953. De är en sagolik skildring av kvinnans strävan efter att upptäcka världen och sig själv. De fem kvinnorna lyckas slå sig fria från sina begränsningar i livet och hamnar i en magisk trädgård där de är helt fria att bestämma över sina liv.

Maryse Condé –  Célanire (2000)
Maryse Condé tilldelades Nya Akademiens alternativa Nobelpris 2018. Célanire är ett mystiskt och passionerat porträtt av en kvinna som anländer till en missionsskola på Elfenbenskusten för att ta hand om de föräldralösa barnen som bor där. Alla verkar undra vad det är som har hänt Célanire, även hon själv. Läsaren får följa Célanire på hennes resa och sökande efter svaren om hennes förflutna och sin identitet.

Lena Gemzöe – Feminism (2002)
Feminism är en grundlig och intressant genomgång av feminismens vågor och utveckling under 2000-talet. Det är en näst intill självklar grundbok för alla de som vill veta mer om feminism och utveckla sina perspektiv.

Sara Stridsberg – Darling River (2010)
Sara Stridsberg har skildrat flera kvinnliga öden i sin författarkarriär. I Darling River tar hon sin an den fiktiva karaktären Lolita från Vladimir Nabokovs klassiker med samma namn. Det är en mörk och smutsig berättelse om kvinnor, skam och fångenskap som inte lämnar någon oberörd.

Liv Strömqvist – Kunskapens frukt (2014)
Liv Strömqvist har genom sina satiriska serieromaner blivit en modern feministisk röst. I Kunskapens frukt undersöker synen på det kvinnliga könsorganet genom humoristiska serier om bland annat Sigmund Freud, Kellogg’s Cornflakes och Törnrosa.

Fanna Ndow Norrby – Svart kvinna (2014)
Svart kvinna började som ett instagram-konto som samlade upp svarta kvinnliga röster i Sverige. De olika berättelserna vittnade om hur man som svart kvinna i Sverige utsätts för en sexism och rasism många verkar blunda för. Genom de ärliga och skakande upplevelserna blev Svart kvinna viktig i synliggörandet av det utbredda förtrycket och sände samtidigt ut ett tydligt budskap: Nu får det vara nog.

Chimamanda Ngozi Adichie – Alla borde vara feminister (2015)
Chimamanda Ngozi Adichie, som väckte uppmärksamhet genom romanerna En halv gul sol och Americanah, vänder här blicken mot feminismen i ett personligt och engagerande verk. Genom spännande analyser och anekdoter bemöter hon fördomar mot feminister och förklarar hur feminism är en angelägenhet för alla.

Malin Lindroth – Nuckan (2018)
Malin Lindroth bestämde sig för att ta tillbaka ordet nucka. Det ord som kommit att betyda en frånstötande, kall och ogift gammal kvinna, ett ord fyllt med skam. Eftersom hon själv levt ensam i större delen av sitt liv ville hon bryta sig loss från normer om tvåsamheten och relationer – resultatet blev en rättfram frigörelse i Nuckan.

Roxane Gay – Inte så farligt (2019)
Roxane Gay slog igenom stort med den hyllade essäsamlingen Bad Feminist 2014. I Inte så farligt har hon undersökt dagens våldtäktskultur genom att samla 30 olika röster och fångat upp deras upplevelser och åsikter om övergrepp, sexuella trakasserier och våld. Den svenska översättningen släpps på internationella kvinnodagen.

Annons