När vardagen går på högvarv är det inte helt lätt att försjunka i en tegelsten på 700 sidor. Men nu närmar sig ju sommaren och då…

1. Ditt ansikte i morgon av Javier Marías

Förmodligen är det inte frågan om, utan när, spanjoren Javier Marías tilldelas Nobelpriset. Den senaste svenska utgåvan är en tredelad postmodern romanpjäs på 700 sidor. Lika delar spionstory som lektion i Spaniens mörka historia.

2. Tjevengur av Andrej Platonov

Kajsa Öberg Lindsten har utfört en stor översättarbragd med Tjevengur, ett ryskt epos från mitten av 20-talet som inte lämnar oss någon ro i sommarnätterna. 606 mästerliga sidor att plöja.

3. Den eviga elden av Ken Follett

I Sverige är Follett mest känd för sina deckare. Andra länder är minst lika förstjusta i hans historiska romaner. Vi befinner oss i 1500-talets Europa: tronstrider, lönnmördare och hopplös förälskelse på 862 sidor.

4. Bebådaren av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman

Två egensinniga herrar som alltid är lika roliga att följa. Bebådaren har undertiteln »Gabriele D’Annunzio och fascismens födelse«. Inte så värst kul kanske, men oupphörligen fascinerande. Dessutom är look-alike-omslaget fantastiskt. 559 sidor.

5. Än zen då av Sten Barnekow 

Det senaste decenniets märkligaste tegelsten. Den har stått i redaktionens bokhylla sedan 2015 och varje gång vi passerat dess 2200 sidor tjocka uppenbarelse blir vi på gott humör. Kompromisslöst om en japansk zenmästare på Sverige-besök.
Annons
skarmavbild-2019-04-29-kl-17-19-34

Tipsgeneratorn

På jakt efter barnbokstips?

Här finns hundratals boktips för stora och små