I sommar svalkar vi oss med ny Nordic noir. Här är fem tips värda en stund i hängmattan.

1. Ön av Ragnar Jonásson

Kommer Nordens nästa deckarstjärna från Island? Andra delen i den internationellt hyllade serien med kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir (och den första på svenska) lovar gott. Titeln syftar på den isolerade ön Elliðaey, hit reser en grupp vänner och givetvis kommer en av dem aldrig att återvända.

2. Jamåhonleva av Anders Roslund

Den som gillade Anders Roslunds tidigare böcker föregångare skrivna tillsammans med Börge Hellström, som gick bort 2017, har något att se fram emot. Jamåhonleva är lika kompetent genomförd som föregångarna. En nagelbitar-thriller om hämnd och förräderi under tre ödesmättade dagar.

3. Papa av Jesper Stein

I juni utkom femte delen i serien om Axel Steen. I vanlig ordning är det rått och realistiskt. Vi serveras droger, rysk maffia och samvetslösa danska gangsters. Men berättelsen kretsar även kring omöjlig kärlek och fäder som sviker.  

4. Pojken i snön av Samuel Bjørk

Ja, det är väl detta som brukar kallas gastkramande? En äldre man är ute och kör när han plötsligt tvingas tvärbromsa: framför honom står en blåfrusen pojke med ett par rådjurshorn på huvudet. Vi har att göra med en beräknande mördare. Brutalt och intrigspäckat.

5. De försvarslösa av Kati Hiekkapelto

Nu finns den andra delen i denna rosade finska serie om kriminalaren Anna Fekete ute i pocket. Förväntningarna var stora efter succén Kolibri. Romanen tar avstamp i en trafikolycka: en äldre man hittas död på vägen och misstankarna går till en ungersk au pair. Annons