Agneta Rahikainens Smittans rike: Om syfilis i konst, kultur och kropp utkommer den 9 april. Vi bad henne lista de främsta syfilis­skildrarna i litteraturhistorien.

»Det finns en rad verk som traditionellt associeras med syfilis, som Det ondas blommor och Doktor Faustus, men jag ville tipsa om andra kända och mindre kända verk med koppling till sjukdomen« säger Agneta Rahikainens.

1 Susan Sontag

Sontag hör till vår samtids främsta kulturteoretiker. Hennes Illness as Metaphor and AIDS and Its Metaphors är den bästa öppningen till att förstå mytologiseringen kring sjukdomar och hur de framställs i konst och litteratur.

2 Sarah Grand

Den tidiga kvinnosaks-­kvinnan Sarah Grands mångfasetterade roman The Heavenly Twins utkom 1893 men har fram till i dag varit mer eller mindre bortglömd. Romanen är nästan i klass med George Eliots Middlemarch, fylld av humor och tragik.

3 Anneli Jordahl

Jordahls roman Augustenbad en sommar är en fin modern skildring om en man som vårdas på kuranstalt och där möter en kvinna med långt framskriden syfilis. Jordahl fångar tidsandan, det inkapslade livet på kurhus och behovet att skyffla undan pinsamheter.

4 Clarice Lispector

Lispectors mor blev våld-tagen och smittad av syfilis under pogromerna i Ukraina 1915. Lispector skrev aldrig själv om det men i Hemlig lycka finns en fin kortnovell om en liten flicka som känner skuld för att hon får leva och leka medan mamman ligger svårt sjuk.

5 Oscar Wilde

Romanen Dorian Grays porträtt kan läsas som en viktoriansk allegori på syfilis korrumperande inverkan på ­kroppen och inte minst på psyket. Detta i en tid då man inte nämnde sjukdomens namn utan i stället använde kodspråk.


Annons