2010-talet lider mot sitt slut. Vi läsers belästa redaktionen väljer här decenniets litterära milstolpar.

Mästerlig trilogi
Att föda ett barn (2010), Kristina Sandberg

Första delen i trilogin om den osäkra, unga Maj i Örnsköldsvik, som genom en oplanerad graviditet förvandlas till hemmafru och klassresenär. Kristina Sandbergs makalösa porträtt av Maj visar att hon är en av den svenska samtidens mest lyhörda, psykologiska realister.

Skimrande memoar
Minnen (2010), Torgny Lindgren

En glänsande pärla till memoarbok. Den oefterlikneliga Torgny Lindgrens nästa sista verk är en skildring av den bygd och de människor som format honom som författare. 

Debut som saknar motstycke
Korparna (2011), Tomas Bannerhed

En familj kämpar för överlevnad på en arrendegård i Småland. På en rörlig, visionär prosa berättar författaren om en far som dukar under i strukturrationaliseringarnas 1970-tal. Och en frihets- och fågelälskande son som inte står ut med faderns förväntningar på honom.

Ett litterärt fyrverkeri
Grand final i skojarbranschen (2011), Kerstin Ekman

Kerstin Ekman har den senaste tiden främst fokuserat på skogen och naturen. Det här är något helt annat. En humoristisk, svart, syrlig, rik och underhållande skildring av den välkända författaren Lillemor Troj som en dag får läsa manuset till en roman om sitt eget liv.


Årtiondets snackis
Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek (2013), Lena Andersson

Kärleken är aldrig fri, den som älskar mest är alltid i underläge. Få har lyckats visa det så tydligt som Lena Andersson. Hon låter den vanligtvis så rationella poeten Ester förälska sig i den äldre, bekräftelsesuktande konstnären Hugo. Han drar sig undan, hon vill ha mer och förnedrar sig.

Stilsäkert collage 
Vitsvit (2103), Athena Farrokhzaad

I sin begåvade debut har Farrokhzad gjort ett lyriskt och stilsäkert collage: en väv av röster, ordspråk och sentenser. Fram tonar en bild av ett krig, rasism och immigration – och en familj som bara försöker överleva. 

Mörk och drabbande
Beckomberga (2014), Sara Stridsberg

En mörk diamant till skildring av en dotters livslånga försök att närma sig sin psykiskt sköre far. Det är berättelsen om en fars skräck, men också längtan efter att släppa taget om livet. Och en dotters längtan efter att fånga fadern i fallet.

Djärv identitetslek
Allt jag inte minns(2015), Jonas Hassen Khemiri

Som alltid hos Khemiri handlar det om identitet. Romanens författare för-söker foga ihop olika minnesbilder av Samuel, en ung man som dött i en bilkrasch. Det blir till slut en fascinerande berättelse om vår samtid och ett allt människofientligare Stockholm.

Fascinerande diktväv
Tapeshavet(2017), Gunnar D Hansson

Med rätta en av årtiondets mest hyllade diktsamlingar. Ett genreöverskridande verk som blandar dagbok, arkeologiska notiser och släkthistorier. Kan läsas som en betraktelse över klimatförändringarna. Och på tusen andra sätt.

Fantastisk närvaro
Doften av en man (2017), Agneta Pleijel

Pleijel växlar skickligt mellan det högstämda och det rakt registrerande och ger sina minnen en närvarokänsla som är fantastisk. Om en osäker student som gradvis erövrar den akademiska världen – och en och annan man.

Till sist: Några bubblare

Ædnan av Linnea Axelsson, Serenader två av Peter Kihlgård, Alltings början av Karolina Ramqvist, Det här är hjärtat av Bodil Malmsten, W av Steve Sem-Sandberg, Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell, Finna sig av Agnes Lidbeck, En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru.
Annons
drew-coffman-uilhiyfy0wk-unsplash

Tips!

Anmäl dig till Vi Läsers adventskalender

Vinn signerade böcker – ny lucka varje dag fram till julafton