Boktips

Åsbrinks tipsar om fackböcker

av Jonas Eklöf

I vårt kommande nummer intervjuar Elisabeth Åsbrink den norska författaren Åsne Seierstad. I veckan blev det även klart att Åsbrink är nominerad till Augustpriset för sin enastående fackbok 1947. Vi passade på att be henne tipsa om fem andra läsvärda fackböcker.

Albert Speer och sanningen. “Gitta Serenys undersökande stil, där hon kombinerar journalistisk nyfikenhet och intervjuteknik med historisk research har haft stor betydelse.”

antilopAntilopernas list av Jean Hatzfeld. “Den franska journalisten intervjuar överlevande och förövare efter folkmordet i Rwanda. Prisbelönt, sakligt och djupt fascinerande.”

Luftkrig och litteratur av H W Sebald. “En essä om litteraturens förmåga och plikt att skildra krig och krigets följder, men också om riskerna med konstens förföriska effekt.”

Columbine. “Dave Cullen undersöker känsligt och klokt omständigheter och orsaker kring de två killar som låg bakom den numera ikoniska skolskjutningen i Columbine.”

Legionärerna av Po Enquist. “Boken kallas roman, men kunde lika gärna kallas en djupt personlig fackbok. Enquists språk! Hans frågor till sig själv under skrivandet och hans undersökning av Sverige under kriget gör Legionärerna till en klassiker.”

Du kanske också gillar