Fyra Augustprisnomineringar i kategorin fackböcker och en vinst – 2011 för den enastående boken Och i Wienerwald står träden kvar. Journalisten Elisabeth Åsbrink kan det här med fackböcker. Vi bad henne tipsa om fem andra läsvärda böcker i samma kategori. 

Albert Speer och sanningen av Gitta Serenys

”Gitta Serenys undersökande stil, där hon kombinerar journalistisk nyfikenhet och intervjuteknik med historisk research har haft stor betydelse.”


Antilopernas list av Jean Hatzfeld

”Den franska journalisten intervjuar överlevande och förövare efter folkmordet i Rwanda. Prisbelönt, sakligt och djupt fascinerande.”

Luftkrig och litteratur av H W Sebald

”En essä om litteraturens förmåga och plikt att skildra krig och krigets följder, men också om riskerna med konstens förföriska effekt.”

Columbine av Dave Cullen

”Dave Cullen undersöker känsligt och klokt omständigheter och orsaker kring de två killar som låg bakom den numera ikoniska skolskjutningen i Columbine.”

Legionärernaav Po Enquist.

”Boken kallas roman, men kunde lika gärna kallas en djupt personlig fackbok. Enquists språk! Hans frågor till sig själv under skrivandet och hans undersökning av Sverige under kriget gör Legionärerna till en klassiker.”

Annons
boktipsillustration

Hundratals boktips

På jakt efter nästa bok att läsa?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!