Köttbullar och kebab får maka på sig. Nu är det halloumiburgare, kikärtor och sojadrycker som gäller.

I Sofia Nordins senaste ungdomsroman Allt ska brinna försöker huvudpersonerna Minna och Agnes starta en vegorevolution på sin gymnasieskola. Som ett inledande steg släpar de dit ett campingkök och öppnar en alternativ servering på skolgården bredvid matsalen. Första dagen blir det linsgryta. 

»Vi tänkte servera vegetariskt alternativ«, säger de när rektorn kommer stegande och frågar vad de håller på med. »Fram tills ni har ordnat så att det finns i matsalen.«

Minna och Agnes vill utmana köttnormen (och förändra världen!) med sina handlingar. Och om man ska tro Svenska barnboksinstitutets spaning i 2018 års Bokprovning har de rätt många barn- och ungdomsbokskaraktärer på sin sida i den strävan. Eller om det är upphovspersonerna till böckerna som ligger bakom förändringsviljan?

– Det råder en vegonorm i barnlitteraturen just nu, säger Kajsa Bäckius som är bibliotekarie på Svenska Barnboksinstitutet. Hon har varit med och tagit fram rapporten efter en genomgång av alla barn– och ungdomsböcker som getts ut i Sverige under det gångna året.  

– Många vuxna och barn är vegetarianer eller veganer i dagens barnböcker. Det är ett exempel på en annan tydlig sak vi sett – att författarna och illustratörerna vill påverka och förändra sin samtid med sina böcker. 

Och Minna och Agnes i Allt ska brinna är väldigt tydliga när de utför sin vegoaktion på skolan. Det är nyinflyttade Diana i Åsa Asptjärns Wursten och Veganen också när hon bryter sig in i strandkiosken och byter ut alla köttkorvar mot sojakorvar mitt i natten. Men ofta är det lite mer subtilt.
I Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman står till exempel ett paket havremjölk på bordet utan att det kommenteras i texten. Och i Varför finns jag? av Karin Salmson och Lina Sandquist äts det Tartex och mjölkfritt smör utan att det görs till någon stor grej.

Men ligger hela förklaringen bakom denna tendens i att författare  vill påverka sin samtid och utmana köttnormen i samhället?

Inte bara, så klart.

– Anledningen till att Minna och Agnes engagerar sig i matfrågan i min bok är helt enkelt att de är politiskt engagerade, säger Sofia Nordin. 

– Jag känner nog knappt någon politiskt engagerad tonåring som inte också är vegetarian. Det skulle ha känts helt orealistiskt om de vore så PK i övrigt, men åt djur.Annons
skarmavbild-2019-04-29-kl-17-19-34

Tipsgeneratorn

På jakt efter barnbokstips?

Här finns hundratals boktips för stora och små