erbjudande
Svårt att välja bok?
Här är de bästa deckarna just nu
Är du på jakt efter en deckare eller annan vass spänningslitteratur? Vi Läsers boktipsare Malin Persson Giolito listar de fem bästa böckerna inom genren just nu.
1. Polcirkeln av Liza Marklund
Piratförlaget

Det är 80-tal och fem tonåriga flickor från Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera Lolita, Rötter och Törnfåglarna i bokcirkeln Polcirkeln. Däremellan lyssnar de på Nationalteatern, läser Mitt Livs Novell, tvättar håret med Timotej och drömmer om framtiden och Pussokram-jeans från Stockholm. Men så försvinner en av dem och livet förändras för alltid. 39 år senare hittas en kvinnokropp, naken och huvudlös i ett fundament till en bro. 2015, när Liza Marklund avslutade serien om Annika Bengtsson sa hon i en intervju att hon skulle dra sig tillbaka, kanske till och med sluta skriva. Och att superstjärnor vill sluta på topp är inte konstigt, inte ens Mick Jagger vill nog åka på turné med rullator. Polcirkeln, första delen i en planerad trilogi, fångar på samma gång tonåringens längtan efter att bli fri och den vuxnes känsla av att ha fängslats av det som blev. Den har kallats Marklunds comeback. Jag tycker att det är hennes i särklass bästa roman. Hittills, vill jag lägga till.
2. Asfaltsland av S.A. Cosby
Modernista, översättning: Ylva Spångberg. Utkommer 2 nov.

Beauregard Montage har lovat sin fru och sig själv att aldrig mer begå några brott. Men han blir alltmer desperat. Lyckas han inte få tag i pengar snabbt kommer hans bilverkstad gå i konkurs, hans äldsta dotter kasta bort sitt liv och hans liv gå i kras. Men Beauregard är inte bara bra på att laga bilar, han kan också köra dem, snabbare än alla andra. Så när han blir erbjuden att köra flyktbilen i ett planerat rån då säger han ja. Det enda jag tycker mindre om än biljakter på film är biljakter i romaner. Den här boken kretsar kring kärleken till snabba bilar och både börjar och slutar med dramatiska bilfärder. Varför är det då en av de mest gripande spänningsromaner jag har läst i år? För att det också är en berättelse om strukturell rasism och den amerikanska drömmens offer. Det är knappast en slump att bilen – USA:s främsta symbol för frihet – i den här berättelsen blir raka motsatsen.
Låna boken
Köp boken
3. 1795 av Niklas Natt och Dag
Bokförlaget Forum

I min familj brukar vi säga att ingenting är så illa att det inte kan bli värre. Nu har dock Niklas Natt och Dag motbevisat detta. För värre än livet i den avslutande delen i trilogin om åren efter mordet på Gustav III kan det knappast bli. Och som jag har längtat! Efter den hopplöse Mickel Cardell och olyckliga Anna Stina Knapp och de mästerliga skildringarna av den hopplösa kampen mot fattigdomen, smutsen, råttorna, orättvisorna och döden. När vi nu får komma tillbaka till Bellmans Stockholm har Tycho Ceton nya, vidriga planer. Emil Winge är den enda som vill stoppa honom. För myndigheterna har annat att oroa sig för och Mickel Cardell är helt upptagen av sina egna samvetskval och jakten efter den försvunna Anna Stina. Det är ingen munter läsning. Det är inte heller en bok man bör läsa fristående. Jag rekommenderar att man avnjuter alla tre i en plågsam, underbar följd.
Låna boken
Köp boken
4. Ur förtärande eld av Paula Hawkins
Bokförlaget Forum, översättning: Christina Mansicka

En ung, vacker (men ganska odräglig) man hittas ihjälslagen på en husbåt i London. Carla, Laura och Miriam, tre olyckliga kvinnor, och Theo, en ännu olyckligare författare, dyker upp i utredningen. Alla fyra kan knytas till mannen och alla verkar de ha saker att dölja. Hawkins tredje roman är alltså en klassisk who-dunnit där de olika ledtrådarna presenteras i tillbakablickar som låter oss lära känna de inblandade. Ganska snart har jag förstått vem det är som ”gjorde det”, men eftersom det också handlar om hämnd, djup sorg, svek och kärlek blir det ändå mycket gripande. Dessutom är det stundtals väldigt roligt, jag skrattar högt flera gånger, trots att romanen knappast handlar om några humorister. Hawkins slog igenom stort med Kvinnan på tåget, som också blev film med Emelie Blunt. Jag tyckte mycket bättre om den här.
Låna boken
Köp boken
5. Regissören av M.W. Craven
Modernista. Översättning: Gabriel Setterborg

M.W. Craven är populär och prisbelönad. Detta är den tredje delen om den melankoliske (och ständigt olycksdrabbade) kriminalkommissarien Washington Poe, men den första i serien som jag läser. Huvudpersonen, som utöver sitt märkliga namn har ett dåligt förhållande till såväl sin mor som sina arbetsgivare, är specialist på seriemord. Redan här börjar jag känna mig tveksam. Men jag läser. Och det blir sannerligen åka av i klichéernas alldeles egen berg-och-dalbana. Det närmar sig jul i grevskapet Cumbria när en seriemördare börjar lämna kroppsdelar (och obegripliga meddelanden) efter sig. Det är kvinnliga offer som än torteras, än sövs ner innan de blir mördade. En vacker, ung, kvinnlig civilutredare med sociala problem och extraordinära gåvor kallas in för att hjälpa Mikael Blomkvist, jag menar Poe. Så hur går det? Jodå, M.W. Craven vet vad han gör. Sträckläsning, karga landskap (på en nästan öde ö), drama och ännu mera drama utlovas för den som gillar sånt.
Låna boken
Köp boken