Succén Godnattsagor för rebelltjejer har fått en rad efterföljare. Nu drar Birgitta Ohlsson sitt strå till stacken.

Det började våren 2016 med den populära barnbokserien Little People – Big Dreams, där varje bok beskrev en kvinnlig pionjär som Amelia Earhart och Frida Kahlo. Samtidigt lade Elena Favilli och Francesca Cavallo upp sitt projekt Good Night Stories for Rebel Girls på crowdfundingsajten Kickstarter. Boken kom ut några månader senare och innehöll 100 berättelser om fantastiska kvinnor – och resten är barnbokshistoria med försäljning i miljonupplagor.

I Sverige utkom Godnattsagor för rebelltjejer hösten 2017 på bokförlaget Max Ström.

– Vi hade högt ställda förhoppningar på den, kanske inte främst när det gäller ekonomisk vinst utan att den skulle påverka läsarna. Och vi hade rätt: boken har nästan startat en rörelse, säger förläggaren Jeppe Wikström.

Godnattsagor för rebelltjejer har legat på topplistan sedan den släpptes och snart följdes den av böcker på liknande tema, exempelvis programledaren Josefin Johanssons Drottningsylt, om drottningarnas historia, och Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor av Colette van Luik och Anna Nordlund.

I februari debuterade den före detta ministern Birgitta Ohlsson som barnboksförfattare med Lev som du vill – tio svenska kvinnor visar vägen.

– Jag har två döttrar som är nio och fem år och ville skriva en bok för deras åldersgrupp om svenska hjältinnor, som även var kända utanför Sveriges gränser. Eftersom jag bara skildrar tio kvinnor kan jag berätta ingående om varje person. Hur var det för Elise Ottesen-Jensen att växa upp med 18 syskon? Varför kände sig Katarina Taikon olycklig som vuxen? 

Birgitta Ohlsson säger att hon vill beskriva den svärta som fanns i de flesta av de tio kvinnornas liv, men även inspirera genom tips på hur man själv kan göra om man exempelvis vill spela teater som Ingrid Bergman.

– Jag ger konkreta tips på barns nivå – inte hur man slår igenom i Hollywood.

På frågan om hur många böcker om kvinnliga pionjärer som samtidigt kan trängas i bokhandeln har både Jeppe Wikström – vars förlag även står bakom Svenska hjältinnor – och Birgitta Ohlsson tydliga svar.

– Jag blir förvånad när män frågar varför vi inte gör porträtt på fantastiska män. Det har ju redan funnits i över 1000 år – nu behövs en motvikt, säger Jeppe Wikström.

Birgitta Ohlsson tycker att böckerna kompletterar – inte konkurrerar.

– Tillsammans bygger de upp ett större pussel, där min bok når en yngre målgrupp som kanske därefter läser Rebelltjejer eller Svenska hjältinnor. Ju fler porträtt, desto bättre. Just nu läser min ena dotter enbart Little People – Big Dreams-boken om den irakiska arkitekten Zaha Hadid. Egentligen spelar hon hellre spel än läser, men nu har hon snöat in på frågor om arkitektur och Bagdad. Det visar att alla de här berättelserna om verkliga kvinnor föder viktiga idéer och drömmar.


Annons