Sara Stridsberg är nominerad till Storbritanniens prestigefyllda Booker Prize. Därför bjuder vi på Stridsbergs älsklingsböcker, saxat från en intervju i Vi Läser 2017.  Håll till godo!
 

 Vägen av Cormac McCarthy

»Om kärleken mellan en far och en son efter katastrofen, när civilisationens snäck­­­skalstunna hinna brustit.«

Onåd av JM Coetzee

»En enorm bok om försoning, om skelettet i männi­skans själ.«

 Stabat Mater av Julia Kristeva

»Boken jag alltid kommer tillbaka till. Hennes språk öppnar världen. 

Don’t Let Me Be Lonely av Claudia Rankine

»Jag såg henne läsa i New York för länge sedan och blev helt såld.«

Sparvelböckerna av Barbro Lindgren

»Existentiella juveler om flickan i folkhemmet.« 
 

Bonus: 5 böcker av Stridsberg

Beckomberga
En vandring i minnets sjukhuskorridorer. Om Jackie som besöker sin far Jimmie Darling på Beckomberga och förlorar verkligheten utanför, hon vill bara vara där hos honom.

Darling River
En vidarediktning av Vladimir Nabokovs roman Lolita. Här reser Dolores Haze vidare mot Alaska och barnsängs­döden. I en annan spegel rör sig Lo med sin far i utkanten av världen.

Drömfakulteten
En roman om drömmar och svindel och svart förtvivlan. Om feministen, författaren, geniet och manshataren Valerie Solanas. Om berättaren som genom sitt skrivande försöker hålla henne vid liv. 

Happy Sally
En fantasi om kanalsimmerskan Sally Bauer, den första kvinnan att korsa Engelska kanalen. Och om Ellen som viger sitt liv åt att försöka göra om samma bedrift, men som simmar bort i havet.

Medealand och andra pjäser
En samling med pjäserna Medealand (en samtida tolkning av flyktingen Medeas öde) Dissekering av ett snöfall (om Drottning Kristina), Valerie Solanas ska bli president i Amerika.

Annons