Irans döttrar: En personlig berättelse om kampen för frihet i Iran
2022 dödades Mahsa Amini av moralpolisen i Iran och det blev inledningen på många modiga kvinnors demonstrationer, det så kallade slöjupproret. Hoppet väcktes hos världens exiliranier, varav många flydde redan efter den iranska revolutionen 1979. Att revolutionen skulle leda till försämringar för kvinnor förstod många, men själva omfattningen överraskade nog de flesta. Stränga regler med islamiska värderingar infördes och även om det fanns män som försökte stötta, var andra män snabba med att stänga kvinnorna ute, så fort tillfälle gavs.
Sara Recabarren föddes två år före revolutionen och hennes familj flydde till Sverige 1985. Här ger hon en fyllig men lättbegriplig bakgrund till dagens Iran där kampen för rättigheter fortsätter, och brutalt slås tillbaka av regimen. Rädslan sprider sig och få kan känna sig säkra. Hon berättar om den kollektiva stress som många iranier känner och beskriver sorgen och saknaden efter hemlandet.
Jag kan inte nog rekommendera Irans döttrar, perfekt uppläst av författaren själv. Hennes övertygelse att det nuvarande läget i Iran kommer att påverka även de mest jämställda relationerna är alltför hjärtskärande att ta in. Maktbalansen förskjuts. Den blick som kvinnor och män tidigare betraktat varandra med kommer att förändras. Och den utvecklingen går inte att undvika.
Uppläsare: Författaren
Tips: Bia Sigge