Det var kärleken som öppnade Chris Kraus ögon för USA:s systematiska bestraffning av fattiga.

»I går var jag och tittade på Gunnar Asplunds vackra stadsbibliotek, och jag tänkte att om vi kunde ha sådana offentliga byggnader i USA, byggnader som visade omsorg om medborgare, så skulle vi ha mycket färre masskjutningar. Men för att kunna komma dit måste vi ändra vårt system på ett väldigt genomgripande sätt. 

Alla händelser i Summer of hate har hänt. Bokens Catt, eller jag, kom att uppleva saker som ingen amerikansk liberal, bildad person annars behöver möta. Det handlar inte om några hemligheter egentligen. USA:s massfängslande av människor och allmänna krig mot fattiga är inte alls okända fenomen. Men nu fick jag uppleva det genom en person som jag kände på ett väldigt intimt sätt, och då påverkas man av det på ett helt annat sätt. Det är som kvicksand, och alla som finns i dess närhet dras ner i den.

Romanens Catt finns där för att locka läsaren in i berättelsen, men egentligen är det Paul García som är dess huvudperson. De två möts under ett ögonblick av livet där de båda är väldigt öppna. Catt eftersom hon har bestämt sig för att överge en destruktiv vana att möta främlingar på nätet för sex. Paul eftersom han just kommit ut från fängelset.

Kärleken gör oss nyfikna. Så handlingen börjar cirkla kring Pauls försök att förändra sin situation, och hur han möter det ena hindret efter det andra. När man söker ett jobb tar arbetsgivaren en koll i brottsregistret. Om man då är en dömd brottsling får man inte ett lagligt jobb. Detsamma gäller när man söker bostad. Så hur är det egentligen tänkt att kunna bygga upp sitt liv igen?

Detta för ett brott som Paul aldrig hade blivit dömd för om han bara hade haft råd med en privat advokat. Det här är den naknaste och mest brutala orättvisan. Vad som inte ens är ett brott för den som har pengar blir en fälla som slår igen över den som inte har det. 

Det är så den amerikanska kapitalismen fungerar. Och så har vi också en massaker varje vecka. « 

Chris Kraus är författare, konstnär och professor. Hennes  I love Dick har förändrat många människors liv. Summer of hate utkom på svenska i maj.


Annons
prenbild-6-nr-499-kr-2

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare