Av: Pontus Dahlman Foto: Alastair Philip Wiper

Med en kuslig närvaro och nerv har David Dencik skämt bort oss med sina rolltolkningar och nu spelar han sensitivitetskonsult (!) i Kärlek & anarki. Men vad har den Köpenhamnsbaserade skådespelaren i sin bokhylla?

Överstelöjtnant radd. Det pisksnärtiga namnet bär ett hemlighetsfullt befäl i Jerker Virdborgs frostiga vinterthriller Svart krabba. Att denne Radd spelas av David Dencik i filmatiseringen ter sig helt logiskt. Han brukar ju skänka sina rollfigurer en ögonblicklig och nästan kuslig närvaro och nerv.

– Jag var bara med på en inspelningskväll, de andra var ute desto längre i kylan, säger David, som är känd bland annat för sin huvudroll i tv-serien Lasermannen och insatsen som kallhamrad agent i kalla kriget-rullen Tinker Tailor Soldier Spy.

Den sistnämnda är baserad på en roman av John le Carré. Som förstås finns i David Denciks bokhylla i hemmet i Köpenhamn. Där finns också den slagfärdige litteraturvetaren Harold Blooms Hur läsa och varför. David Denciks eget läsande var till en början hårt nyttoinriktat.

– Jag hade ett funktionellt sätt att närma mig litteraturen, jag läste det jag behövde för att lära mig saker. Visst har jag läst och läser också för nöjes skull, men funktionskravet har delvis dröjt sig kvar genom åren.

Hur kunde det yttra sig?

– I femman skulle jag skriva en uppsats om tjurfäktning, det var svårt att hitta facklitteratur så det blev mycket Hemingway, som jag återkom till som vuxen.

Nu står en radda böcker av amerikanen i hyllan.

På gymnasiet, vilken svårmodig bok gick du då runt med i bakfickan?

Handbok i livets konst, med den grekiske filosofen Epiktetos livsvisdomar! Den fick jag av min moster, journalisten Gun Allroth. En tunn men väldigt tung bok, full av skitknepiga grejer.

Kanske är du redo för visdomarna nu?

– Ja, haha. Räddaren i nöden läste jag förstås, och en hel del dansk litteratur, Tove Ditlevsens böcker till exempel. Hennes Gift är väldigt vass.

David Dencik

Ålder: 47.

Bor: I Köpenhamn.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: Svart krabba hade premiär den 18 mars. Samma månad syntes han även i tv-serien The Ipcress File. Har en nyckelroll i senaste Bond-rullen No Time to Die. Senare i år medverkar han i Bille Augusts film The Kiss, som är baserad på en roman av Stefan Zweig. Men närmast väntar rollen som sensitivitetskonsult i andra säsongen av Kärlek & anarki.

När det blev dags för ansökan till Scenskolan i Stockholm blev vändorna till bibliotekets pjäshylla många.

– Jag var extremt fokuserad på att hitta roller jag kunde gestalta på antagningsprovet. Ibsen, Strindberg, PO Enquist … Pjäsläsningen beredde nog vägen för en mer emotionell relation till litteratur.

Kopplingen roman och film märks på flera ställen, till exempel i form av färska läsminnen från inspelningen av den ännu inte premiärvisade The Kiss – en film baserad på Stefan Zweigs roman Hjärtats oro, där David har en roll.

– Den läste jag på engelska. Det är en trygghet att släpa runt på en bok när man ska spela in.

Och yrkesförebilderna? En av dem är skådespelaren som bland annat blev känd för att stå på taket på Rigshospitalet och vråla Danskjävlar! rakt ut i natten. Titeln på boken som David har i hyllan talar för sig själv: Ernst Hugo – inte lik någon annan.

Brodern Daniel Dencik är författare, och brorsans böcker finns förstås också där. Nu väntar vi bara på Davids egen bok med levnadsvisdomar och yrkeshemligheter.

Fast då lär vi få vänta.

– Jag har inte skrivit en enda rad i den vägen, jag lovar.

Annons