Under en reportageresa i Afghanistan hörde Jenny Nordberg att småflickor ibland kläddes ut till pojkar. Intresserad började hon undersöka fenomenet bacha posh, »klädd som pojke«. Resultatet är denna fascinerande reportagebok, där läsarna får möta ett antal flickor förklädda till pojkar och deras familjer.
Efter några få sidor är jag fast och ser plötsligt ett större mönster; berättelsen om de utklädda afghanskorna är en skildring av ett bruk som funnits i många patriarkala samhällen. Fram träder bilden av Afghanistan som ett könssegregerat samhälle, där gamla, samhälleliga strukturer kringskär kvinnors frihet. I detta samhälle – där tvångsäktenskap och våld inom äktenskapet är vanligt – finns det familjer som väljer att låta en dotter bli en son. Förklädnaden ger stora fördelar: en pojke kan studera och hjälpa till med sysslor utanför hemmet. Det är dessutom ett sätt att ge en flicka en möjlighet att under en period leva ett friare liv. När puberteten inträder, tvingas dock bacha posh åter att bli flickor. Det blir en chock för många; de intervjuade vittnar om svårigheten att mentalt plötsligt byta kön.
Lyhört och fördomsfritt intervjuar Jenny Nordberg sina förklädda flickor och deras familjer. Och avslöjar en liten motståndsrörelse i det tysta mot det patriarkala systemet. Det här är en angelägen reportagebok som ställer den viktiga frågan: Kan man få demokrati i ett land där hälften av invånarna inte räknas?

Annons