Författaren och Akademiledamoten Ellen Mattson listar fem verk av Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah du inte vill missa.

Paradiset

Om en pojkes vuxenblivande, en vacker berättelse som binder samman Tusen och en natt, Koranens berättelse om Yusuf och modern psykologisk roman. Översättning: Helena Hansson.

Afterlives

Berättar vad som hände sedan med Yusuf och utforskar Östafrika tiden kring första världskriget genom att följa två unga män som värvas som soldater av den tyska kolonialmakten.

Desertion

En lång vindlande krönika som börjar med en kärlekshistoria mellan en afrikansk kvinna och en europeisk man och sedan sträcker sig över århundraden och kontinenter.

Pilgrims way

Om en ung invandrad mans sätt att hantera den rasism han möter genom våldsamma språkliga utbrott och nattsvarta sarkasmer. En arg och mycket rolig roman.

Admiring silence

Här är den manlige huvudpersonen lite äldre och inser att han förlorat alla sammanhang, både det han lämnade och det han försökt skapa i sitt nya hemland. Bittert ironiskt om att hitta hem i hemlösheten när den är det enda som återstår.

Nyfiken på Nobeldagboken?

Efter bland andra Per Wästberg och Sara Danius har nu kommit till Ellen Mattson. Under en gammal bohuslänsk ek grubblar hon över språkförbistring, eurocentrism och hur man gör våld på sig själv i toleransens namn – och lär känna Abdulrazak Gurnahs ”kompromisslöshet och medkänsla”.

Nyfiken på Ellen Mattsons Nobeldagbok?
Beställ din prenumeration här.

Annons
prenbild-5-nr-499-kr

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare