Kalla det drivkraft. Eller ledord. Här är känslorna som varit motorn i Gunilla Bergströms ikoniska författarskap.

»För mig går ord och bilder inte att skilja åt. Jag vill berätta och alla mina böcker har kommit till av ren lust. Lust och glädje och entusiasm. Plus förundran. Detta som varit mina drivkrafter genom åren. Eller ledord, som du så vill. Och så enkelheten, att vara enkel utan att bli banal.

Egentligen vet jag ingenting om barnböcker. Kanske för att jag inte skiljer på barn och vuxna. Jag minns precis när jag förstod att också vuxna är rädda. Mamma och jag gick över sommaräng efter sommaräng utan att hon vågade berätta att hon och pappa skulle skiljas. Men det hade jag ju redan förstått! Jag var sju år och insåg att det gäller att iaktta vad som händer, att se och snappa upp. Det har jag fortsatt med. Där kommer förundran in. För precis när man tror att man vet nåt, förändras det till något annat. Einstein blev också förundrad.

Tyvärr lever vi i en kultur som föraktar sådana här saker. Det är i alla fall inget som premieras. I stället ska man vara cool och tillbakalutad, verka som man vet. Vilket gör att vi missar så mycket. Jag tror människor skulle vara lite gladare till sinnes om de insåg vilka makalösa grejer som händer hela tiden. Mitt i vardagen finns häpnad och bävan, ett plötsligt gapskratt och alla mirakel. Tänk bara en vattenpöl. Kanske simmar en liten mask längst ner. Sånt kan barn upptäcka, men det kan även vi vuxna. Bara vi lägger ifrån oss mobilerna och öppnar oss för det som sker.

Jag har själv haft kolsvarta lägen där jag förlorat både min nyfikenhet och entusiasm, men de har kommit tillbaka. Det kan man också förundras över. I svagheten finns en styrka. Alla spelar vi roller, men det är inte alltid vi själva vet vilka rollerna är. Eller vad de innebär. Vem har sagt att de kaxiga har ett övertag; kanske är det tvärtom. I svagheten finns något nyanserat och förstående. Över huvud taget tror jag inte vi ska få för oss att vi förstår allting. Livet är på många olika vis. Och överallt finns hemligheter. Själv har jag haft lyckan att få rita och skriva. Tack, tack. Men mer än ett yrke har jag nog sett det som en livssituation; en omständighet som det inte går att slingra sig ur.«

Gunilla Bergström är aktuell i Bakom Alfons. Gunilla Bergström in på livet av Klas Gustafson.

Annons