Visst finns det en särskild lockelse i enradingen. Men Marie Lundquist vet att den kräver sin poet.
Ett vitt papper. En svart rad. Poeten Marie Lundquist förklarar lockelsen så här:
– För mig som läsare är enradingen en distinkt form som avtecknar sig på papperet och genom sin svarta skärpa och sin korthet också visar på allt det osagda som alltid finns i den vita rymden runtomkring.
I januari utkommer hon med Dikten är tanken som far genom hjärtat och spränger det, det bästa som hänt en­­­radingen på många år (även om samlingen bjuder på flerradingar också).
marie l– Enradingen ett sätt att lyfta ut detaljen ur helheten och närsynt betrakta ett av alla dessa sandkorn som tillvaron består av, och som vi sällan lägger märker till. Ett sätt att skapa mening i tillvarons oöverblickbara gytter helt enkelt, säger säger hon och tillägger att den största utmaningen för henne som poet var »att få den att vara både jordbunden och svävande på en och samma gång«.
Hennes förebild i genren är fransmannen René Char. En annan mästare är polacken Stanislaw Jerzy Lec. Hans Ofriserade tankar kom på svenska 2012 i Ellerströms serie Element, inriktad på kortkort – aforismer, fragment och enradingar. Näst på tur i serien är Edgar Allan Poes Marginalia. Vill man läsa mer svenskt kan man leta upp David Vikgrens Nåden, som en kritiker spådde kunde bli »minimalistisk minor classic«. Och så finns förstås Ola Juléns Orissa från 1999. En kultbok som var så mytomspunnen att den under period delades ut på författarskolan Biskops-Arnö – en sida (och rad) i taget.
Marie Lundquists nya diktsamling rymmer en lång rad minnesvärda enradingar. Men har hon själv någon som hon är lite extra nöjd med?
– Nöjd är ett svårt ord (och ett tillstånd som sällan eller aldrig låter sig förenas med skrivandet …) Men om jag ska välja en rad som jag inte har en aning om varifrån den kom (vilket brukar vara ett kriterium på att man är något på spåret ..) så får det bli:

Dikten är en mycket liten sjöhäst som betar ord

 
Den 13 januari utkommer Marie Lundquists Dikten är tanken som far genom hjärtat och spränger det på Albert Bonniers förlag. En kortare version av artikeln publicerades i Vi Läser 1 2017.

Annons