Vi Läser väljer: 7 bra romaner med den rätta Göteborgsandan.
Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson
Hyllad debut från förra året som skildrar huvudpersonen Miiras kompromisslösa kamp för egenmakt och framtidstro i Gårdsten och Bergsjön på 1980-talet.
Marconi Park av Åke Edwardsson
Bostadsområdet Marconi Park har fått ge namn åt den tolfte romanen med Erik Winter i huvudrollen. En man hittas mördad, bredvid honom ligger en lapp med en bokstav. Fler mord följer, både i Göteborg och norr­över. Har vi att göra med en seriemördare?
Tre apor av Stephan Mendel-Enk
Gripande och underhållande om trettonårige Jacob som hamnat på kant med tillvaron. Hans föräldrar ligger i skilsmässa och plötsligt har han själv hamnat mitt i en konflikt som hotar splittra den judiska församlingen i Göteborg.
Göteborg i päls av Per Johansson
Egensinnig debutroman där huvudpersonen serverar en serie mikrohistorier ur sitt liv. Det handlar om vänskap, sex, depression, droger, litteratur. Och Göteborg.
Färjenäs av Ann Marie Ljungberg
En ”varm, lite mänskligt rörig roman om en grupp människor i en långsamt sönderfallande stadsdel i Göteborgstrakten”, som en kritiker beskrev den.
Simon och ekarna av Marianne Fredriksson
Älskad roman om Simon Larssons barndom, ungdom och väg in i vuxenlivet under 1940-talet, och hans oförglömliga vänskap med den judiske pojken Isak Lentov, son till en välbärgad bokhandlare.
God natt, oktober av Valle Wigers
Stark uppväxtskildring som följer pojken Adams liv genom 80- och 90-talens Göteborg. En berättelse om tillhörighet och försoning, solidaritet och saknad, men också om »punk, frigörelse och pepitarutiga kjolar«.
Här kan du rösta på din egen Göteborgsfavorit.
 

Annons