Vår divan är inlåst. Men fackboksgurun och läkaren Rangan Chatterjee har den hårda vägen lärt sig hur man tar det piano.

»Min svaga punkt är stress. Jag har ofta massor av idéer som snurrar i huvudet, jag vill göra nya saker hela tiden. Jag jagar upp mig tills jag drabbas av oro, ilska eller ångest. Hjärnan börjar veva och älta. 

För det är så stress fungerar. Den väcker amygdalan, den del av hjärnan som aktiveras när vi blir attackerade. Problemet är att vår livsstil just nu är som en ständigt pågående attack. Inkorgen plingar, vi har tre olika sociala plattformar aktiva, våra arbeten kräver ständig tillgänglighet. Hjärnan tror att den är i fara, men det är bara livet.

Det bästa sättet som jag känner till för att häva det här akuta tillståndet, är medveten andning. Då hackar man liksom systemet, och lugnar ned hjärnan.

Men jag är förstås ute efter att inte hamna i akut läge alls, utan hitta en hållbar vardag. Och det tycker jag att jag har gjort.

Som nu, jag har ett jättetight schema, snart ska jag vidare till en föreläsning och sedan till den där programledaren… Skavlan heter han väl? Och nu var vi tvungna att improvisera för att er divan inte var tillgänglig. Inga problem! Jag är hur lugn som helst. 

För det finns knep som fungerar. Jag har tre råd som jag lovar förändrar livet till det bättre:

1. Skapa en morgonrutin med några minuters medveten andning och tankar på det som är bra och positivt i ditt liv.
2. Bestäm dig för att ha två telefonfria stunder varje dag och sov gärna med telefonen utanför rummet.
3. Träffa dina vänner. Se det som något lika självklart som att lägga grönsaker på tallriken, vänner är en nödvändig del av ditt liv,
inte en lyx.

Det kanske låter förenklat, men försök! Du kommer inte att bli besviken.«


Annons