Ingalill Mosander, fick lämna sin roll som boktipsare i SVT:s program Go’Kväll i september 2019. Ett besked som ledde till folkstorm och fick stark kritik från förlagsbranschen. 

Hej, Ingalill. Vad hände efter uppsägningen?
– Om vi tar det från början blev jag uppsagd som bokrecensent i Go’kväll redan i maj med hänvisning till att de skulle föryngra programmet och satsa mer på film och tv-serier. Jag bestämde mig för att inte gå ut med det offentligt, men när Daniel Sjölin nämnde detta i en Expressenkrönika blev det folkstorm. Det blev Facebook-upprop, kvällstidnings-löpsedlar och elva förläggare skrev en debattartikel i DN om att SVT borde ta större ansvar för bokbevakningen. 

Varför blev folk så upprörda, tror du?
– Jag har tipsat om böcker i Go’kväll under 20 år. Tittarna har fått en personlig relation till mig och bibliotekarier har pratat om »Mosandereffekten«: de böcker jag pratat om har omedelbart skapat efterfrågan. En annan viktig aspekt är att kvinnor över 60 nästan bara syns i egenskap av offer. De är fattigpensionärer, har brutit lårbenshalsen och gud vet vad. Så min blotta närvaro har symboliserat något viktigt när jag som äldre kvinna suttit i tv med mina röda naglar och delat med mig av min kompetens.

Var kan man ta del av dina recensioner nu?
– Jag fortsätter att skriva i Aftonbladets fredagsbilaga och har en stående sida i Senioren, som med sina 280 000 läsare är en maktfaktor folk sällan tänker på. Deras redaktion har intygat att jag aldrig kommer att bli avskedad därifrån. Jag syns även i Aftonbladets morgon-tv då och då. Egentligen gick jag i pension redan 2008, så det räcker bra.

Kan du tänka dig att återvända till Go’kväll?
– Efter all kritik gick programchefen ut och sa att jag hade fått allt om bakfoten och att recensionerna bara hade pausats – som om jag var en virrig tant. Märkligt eftersom jag till och med blev avtackad. Så det är fullt möjligt att boktipsen kommer tillbaka, men det blir utan mig.

Ingalill Mosander är journalist och bokrecensent. Hon har tidigare utnämnts till Sveriges mäktigaste journalist i bokbranschen.

Annons
boktipsillustration

Hundratals boktips

På jakt efter nästa bok att läsa?

Tipsgeneratorn – garanterat bra läsning!