TEXT: HUGO ALM FOTO: MARTIN STENMARK

Tone Schunnesson fängslas av den svenska huvudstaden, föredettingar och kosing. Hon berättade för Vi Läser om boken Dagarna, dagarna, dagarna och dess huvudkaraktär Bibbs.

”Jag älskar föredettingar, människor som är på väg ut. Jag började tänka på Bibbs redan efter jag skrivit min debutroman, men jag visste inte riktigt vilken situation jag skulle sätta henne i. Då fick jag en restskatt på 100 000 och tänkte att Bibbs också skulle vara skuldsatt. I romanen behöver hon skaffa 100 000 för att behålla ett hyreskontrakt.

Jag har bott i Stockholm i tio år och flyttat elva gånger. Lägenheten Bibbs vill ha ligger på Slipgatan där jag själv bodde en kort period. Det är vackert där, vid Reimersholme och vattnet. Det var första gången jag bodde i innerstan och då kändes det som om staden kom till mig. Innan det brukade jag tänka: om jag bara bodde innanför tullarna så skulle jag vara lycklig.

Stockholm var helt avgörande för boken. Jag går runt mycket och älskar stan som en plats för tänkandet. Boken är väl en omöjlig kärleksförklaring till Stockholm. Det är en plats som är omöjlig att bo i, en stad för dem som har tillgångar. Jag träffade en tjej förra helgen som sa att hon tjänade dåligt och när jag frågade vad hon tjänade sa hon 45 000. I Stockholm finns ingen romantik kring att inte ha någonting, så som det gör i Berlin och Paris.

Jag har alltid varit intresserad av pengar. Min pappa hade affär och då är pengar en sån magisk grej som kan göra eller förstöra allt. Bibbs lever i en destruktiv relation och tjänar inga pengar, en verklighet hon delar med många kvinnor. Man kan inte lämna en relation för att man inte har råd. Våld är bland det svåraste som finns att förstå – och en sak som ofta faller bort i media och kulturdebatter är att många kvinnor inte vill ta på sig en offerroll. Boken är skriven i jag-perspektiv, för mig var det viktigt. Först skrev jag hela boken i tredjeperson, men då blev det som en läxa i feminism, typ: ”men det här är inte ok”.

I slutändan gick det bra att skriva boken som Bibbs. Hon är en kvinna som lyckats hanka sig fram med sin charm och sitt utseende. Men det är sånt som har ett bäst-före datum, bloggandet också. Bibbs längtar tillbaka till en tidigare tid i Stockholm på 00-talet, när det var coolt att inte ha någon moral. I dag är det andra saker som premieras.”


Dagarna, dagarna, dagarna, utgiven på Norstedts, kom som pocket 14 juli.

Annons