I två decennier har Katarina Wennstam skildrat mäns våld mot kvinnor. Här delar hon med sig av fem favoritböcker.

1. Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe

Min första stora läsupplevelse, mitt under slukaråldern. Gripes förmåga att kombinera spänning och barnperspektiv med en blick för flickors och kvinnors villkor inspirerade mig nog mer än jag då riktigt förstod


2. Rosario är död av Majgull Axelsson
I förordet till berättelsen om det filippinska gatubarnet Rosario, vars död förorsakades av två pedofiler, skriver Majgull om att det finns verkliga historier som är så svåra att berätta att journalistiken inte räcker till. Detta har jag alltid haft med mig.

3. Revolutionary Road av Richard Yates
Oväntat feministisk bok om en kvinna instängd i en idyllisk förort i ett till synes idylliskt äktenskap i 50-talets USA. Den påverkade mig i ett beslut jag länge grunnat på – att ta steget att lämna mitt dåvarande äktenskap.

4. En bön för de stulna av Jennifer Clement
En roman om de flickor som rövas bort i skuggan av de stora knarkligornas krig i Mexiko och hålls fångna på bordeller. Om mammor som försöker gömma sina döttrar i gropar i skogen, när de stora svarta bilarna med tonade rutor kommer för att kidnappa nya offer.

 5. Nattstad av Simon Häggström
Polisen Simon Häggströms skildring av verkligheten på Stockholms gator och razzior mot lägenhetsbordeller är en studie om manligt förfall. Om fega krakar som sätter sina egna behov före människovärdet, och ett av de viktigaste inläggen i debatten mot människohandel för sexuella ändamål.

Foto: Thron Ullberg 

Annons