Kristoffer Triumf – som vänt upp och ner på ljudmediet med intervjupodden Värvet – har en smått anarkistisk ordning i sin boksamling. Men vad rymmer den?

Vi börjar med själva stommen, den extraordinära möbeln som bär upp Kristoffer Triumfs böcker i lägenheten på Kungsholmen i Stockholm.

– Den var svindyr! Jag hittade den i en butik i Vasastan och kände att jag var värd den. Men pappa tyckte jag var sinnessjuk som la tio lax på en bokhylla.

Sedan är det detta med läsningen. Se nu framför er en pojke i den småstadslika tätorten Strängnäs, på 1980-talet. En våghalsig storkonsument av text.

– Jag läste vansinnigt mycket i bokslukaråldern, till och med cyklade och läste samtidigt, vilket förstås gjorde att jag hamnade i olyckor, en gång körde jag in i en bil som stod parkerad.

– En av böckerna som drabbade mig väldigt var Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian, säger Kristoffer Triumf och tillägger: 

– Jag har alltid varit svag för skildringar av relationen mellan barn och föräldrar. När jag såg Gilbert Grape fick jag ledas ut från salongen innan filmen ens var slut!

I dag är Kristoffer Triumf ett av landets mest kända och hyllade intervjuproffs. I sin veckosända podcast Värvet, har han bjudit in till snart femhundra timslånga samtal med skådisar, musiker, politiker, artister, regissörer, influerare, tv-profiler, samt författare, förstås. Vissa av dem återfunna i den rätt anarkistiskt ordnade bokhyllan. Som Lo Kauppi och Två vita dvärgar. Eller Här är jag av Jonathan Safran Foer.

– Jag har de flesta av mina böcker i arbetslokalen i Gamla stan, så det här är finbokhyllan, som hela tiden är i förändring, men jag försöker ändå sortera den, i höjdordning, för att liksom få en snygg topografi.

– Gallrar gör jag också, för jag får så otroligt många böcker i jobbet, men det går oerhört långsamt. Om boken har ett affektionsvärde vill jag behålla den, och med åren har det blivit många signerade exemplar från gästerna.

– Till exempel var det stort att ha James Frey med i podden, och få en dedikation i mitt exemplar av hans roman A million little pieces. Den skildrar en man som verkligen är på botten men lyckas ta sig upp igen. Det var högtidligt att träffa honom och berätta vad boken betytt för mig personligen. Jag hade haft drygt ett decennium med mycket alkohol och droger, och bestämde mig för att göra som romanens huvudperson och vända mitt liv. Mycket av det där är också temat i min egen roman.

Just det, i höst kan Kristoffer Triumf ställa den egna, självbiografiska romanen Törst i sin bokhylla. 

– Nu när jag har skrivit en egen bok är jag intresserad av att intervjua författarna om banala saker som hur länge man måste sitta och jobba, tre, fyra timmar? För mig som är en rastlös person har det varit en plåga, att jobba så jävla länge med något. … Det är som att göra en långfilm, men själv sköta alla arbetsuppgifter.

Läser Annika Norlin

Namn: Kristoffer Triumf.
Ålder: 47.
Familj: Bonus- och ursprungsdito.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm.
Gör: Driver sedan 2012 intervjupodden Värvet.
Aktuell: I samband med avsnitt 500 av Värvet släpper han debuten Törst
Läser just nu: Jag ser allt du gör av Annika Norlin.

Annons