Höst… förlåt, läslovet närmar sig med stormsteg. Vi bad våra boktipsare Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck att välja ut 18 favoriter. Här finns något för alla åldrar och alla smaker.

1 Arkiv X möter upptäckaratlas

Mystiska platser och olösta mysterier
Av Sarah Sheppard, Bonnier Carlsen.
(Utgivningsdatum 2020-09-08)

Ingenting skriker ”perfekt julklapp” så mycket som en ny faktabok av Sarah Sheppard. De går liksom inte att motstå? Det här är smart, roligt, mystiskt, färgglatt, plockigt, nördigt, coolt och skitspännande, och den här gången handlar allt om att försöka förklara det oförklarliga. Varför försvinner flygplan i Bermudatriangeln? Vad är det egentligen som pågår i Area 51? Finns Loch Ness-odjuret på riktigt, eller är Nessie bara en gigantisk… ål?

Passar 10- åringen med UFO-sug och Yeti-fascination!

2 Igenkänning kring bråkig stämning

Ninna och dumma mamma
Av Matilda Ruta, Natur & Kultur
(Utgivningsdatum 2020-08-21)

Ninnas mamma har blivit chef. Trots att det är jullov och fjällsemester sitter hon mest vid telefonen och stresstrycker. Och hon svär när Ninna ber om en egen hund! ”Man kan se på vuxna när de är sura. Men de berättar aldrig varför.” Filosofiskt och inkännande om maktbalansen mellan vuxna och barn, och dålig stämning på semestern. Det är så fint barnperspektiv! Stor chans till igenkänning! Och vinterhimlarna i den här bilderboken är helt otroliga.

Till en husdjurslängtande 5-åring!

3 Finns det troll på playan?

Bockarna bruse på solsemester
Text Bjørn F. Rørvik, bild Gry Moursund. Övers. Pija Lindenbaum.
Lilla Piratförlaget.
(Utgivningsdatum 2020-09-22)

Det är åtta år sedan den första boken om (de här) Bockarna bruse slog ner som en liten (bad)bomb i barnboksvärlden. Sedan dess har hundratusentals barn och vuxna fnissat halvt ihjäl sig åt de tre bockarnas ständiga bekymmer med det skitjobbiga trollet som tycks förfölja dem.  Här tror de in i det längsta att de ska slippa honom – trollet tål ju inte ens sol, och bockarna har åkt på charter. Men vem är den suspekta hotellmannen i stor hatt och solbrillor egentligen?

Till valfri skrattsugen 4-åring!

4 Lättläst spänning

Trädets hemlighet
Text Helena Dahlgren, bild Elisabeth Widmark
Bokförlaget Hedvig
(Utgivningsdatum 2020-09-01)

Wilmas lillebror är svårt sjuk och hela familjen är i kaos. Hennes tröst blir den stora gamla eken nära skolan. När hon sitter där känns allt bättre. Det märkliga är att hennes bror också mår bättre då? Att Wilma sen upptäcker att man kan krypa in i eken, och att det ligger ett litet brev där blir allt ännu mer spännande. Mycket känslor i ett kort och lättläst format med fina illustrationer! Allt avslutas med en redig cliffhanger, så man vill absolut hoppa på del två i den här planerade trilogin. (Den kommer i mars, men den som väntar på något gott …)

Passar för 9-åringen som letar lättläst!

5 Vänskaplig guide genom puberteten

Boken för dig som är tjej
Av Nina Brochmann och Ellen Støkken Dahl. Bild: Magnhild Winsnes, Övers. Marianne Mattsson. Lilla Piratförlaget.
(Utgivningsdatum 2020-09-15)

Den här maffiga faktaboken passar perfekt att ge till den tjej som snart ska gå in i puberteten och undrar över saker som ”när får jag bröst?”, ”gör det ont att ha mens?” och ”hur sätter man gränser?”. Det handlar mycket om kroppen, men också om känslor och normer och samhället, och det är peppigt paketerat. I bästa fall kanske boken kan fungera lite som en vettig, äldre tjejkompis? Fast mer påläst.

Passar 11-åringen som närmar sig puberteten!

6 Klassiker som håller

Ulrike och kriget/Ulrike och freden
Av Vibeke Olsson, BonnierCarlsen
(Utgivningsdatum 2020-08-20)

De här böckerna publicerades första gången 1973 och 1975 och blev enormt populära då. Nu kommer en nyutgåva med båda i en volym, och frågan är ju: Hur håller de för 2020? Svaret är: Väldigt bra. Det är lika spännande att återvända till dem och upptäcka hur hårda och brutala de faktiskt är (Ulrike börjar ju som övertygad nationalsocialist), som att möta Ulrike för första gången. Som i alla klassiker lyckas de säga något viktigt om andra världskriget, 70-talet när de skrevs, och om nutiden. Det, och de, är fascinerande. Och att Vibeke Olsson bara var 17 när hon debuterade med de här? Fortfarande lika otroligt.

För den samhällsintresserade 13-åringen!

7 Vacker utgåva med nya bilder

Mio min mio
Text Astrid Lindgren, bild Johan Egerkrans, Rabén & Sjögren.
(Utgivningsdatum 2020-09-18)

Det känns på många sätt onödigt att tipsa om Mio min mio – alla vet redan att den där Astrid Lindgren var rätt hyfsad på det här med berättelser. Men den här utgåvan? Så otroligt fin! Det är Johan Egerkrans som har fått i uppdrag att illustrera den välkända sagan på nytt, och hans färgbilder är mörka, magiska, och rätt läskiga. Det är knotiga träd, stora himlar, långa skuggor och enorm stämning. Perfekt presentbok.

Ge som högläsningsgåva åt dig själv och en 7-åring!

8 Kärlek och drama på mellanstadiet

Ihop i smyg
Av Emma Askling, Rabén&Sjögren
(Utgivningsdatum 2020-09-16)

Klara går i femman och hennes liv har blivit ovanligt komplicerat sista tiden. Hennes bästis har en ny kompis, och killen som Klara gillar kanske har börjat gilla henne, men det passar inte ihop med de andra tjejernas planer. Emma Askling skriver om allt strul som är en högst vanlig vardag för alla som råkar befinna sig på eller nära mellanstadiet. Fina dialoger och karaktärer, och givetvis lite pirr!

Passar för den kärleksintresserade 10-åringen!

9 Existentiellt och jordnära av August-vinnare

Överallt och ingenstans
Text Oskar Kroon, bild Joanna Hellgren
Brombergs förlag 
(Utgivningsdatum 2020-09-07)

Oskar Kroon August-prisades för ”Vänta på vind” förra året och nu är han tillbaka med en historia om kompisarna Sillen och Nikolaj, pappa och farmor, döden, universums osynliga partiklar, Schrödingers katt och allt annat som existerar (eller inte) mellan himmel och jord. Kroon har ju en speciell stil, stor i tankarna liksom, och den nya boken är en mix av vänskap, relationer och världen. Hur funkar den? Och varför? Det blir underfundigt och fint på ett speciellt och högst personligt sätt. 

Passar 6-åringen som kan bli helt fascinerade av hur typ myror samarbetar!

10 Lögner och love

Berit ljuger
Text Annica Hedin, bild Per Gustafsson, Rabén & Sjögren.
(Utgivningsdatum: 2020-09-18)

Mona älskar marsvin, och Berit älskar Mona. Det är därför Berit råkar säga att hon faktiskt snart ska få ett marsvin. Och att Mona typ nästan kan få äga det där marsvinet ihop med henne om hon vill. Det kanske kan heta Bellatrix?

Det här är en bilderbok där känslorna verkligen känns genom sidorna. På ett uppslag sitter Mona på förskolan och pratar om marsvin, och hela luften runt om henne är fylld av hallon. Berits kinder flammar. ”Jag hör inte allt, för hon luktar som hallon.” Det är lätt att förstå varför den vita lögnen om marsvinet föds. Och varför den framkallar så mycket magont sen.

Passar från 3 år

11 Hoppet, modet och livet

Hopptornet
Av Fideli Sundqvist, Alfabeta
(Utgivningsdatum 2020-09-16)

Har ni sett kortfilmen ”Hopptornet”? Hisnande och härligt om att våga hoppa från 10:an på ett badhus. Fideli Sundqvists bok är ungefär som en replik på den. En rädd och skön bok som är tilltalande på flera sätt. Bilderna får fram det speciella ljuset på badhus och känslan av alla sorters vatten. Under och över ytan i vanliga bassänger och bubbelpooler. Man både flyter och sjunker när man tittar på dem. Berättelsen slutar inte med det förväntade, att våga hoppa och bli en bättre människa, utan fortsätter och blir större. Väldigt bra!

Passar från 3 år.

12 Vinnande och obehagligt på riktigt

Det svarta regnet
Av Stina Nilsson, Bonnier Carlsen
(Utgivningsdatum 2020-09-15)

Stina Nilsson vann Bonnier Carlens stora manustävling i våras med sin bok, och oj, vilken bok det är! Liv och hennes familj lever i en dystopi som känns bekant, ganska nära och väldigt hemsk. Tänk en korsning av En sekund i taget, Vägen och Hungerspelen, minus spelen. Utarmad natur, farligt svart regn, missväxt, stor ensamhet. Det börjar riktigt obehagligt och hemskare blir det. Läs på egen risk är en töntig etikett, men ibland vill man ta till den. Kanske läs en fin och solig dag med din familj omkring dig, och var gärna minst 10 år.

Passar från 10 år.

13 Historiskt för ungdomar

Drömmarnas skepp
Av Johanna Wilson, Raben&Sjögren
(Utgivningsdatum 2020-06-20)

Vem kunde ana att Vasa-skeppet var så spännande? Okej, väldigt många eftersom det är ett av Sveriges mest besökta museer, men att det får vara huvudperson i en ny historisk ungdomsroman år 2020 känns ändå lite oväntat. I Drömmarnas skepp kretsar berättelsen kring nutiden med Jossan och dåtiden med Josefina. Båda har stark koppling till skeppsbyggande och Vasa, och det blir dåtiden som fängslar mest. Josefina, varvet, Stockholm, skeppet. Så intressant!

Passar från 12 år.

14 Infotainment för tweenies

Hilma af Klint – kartor över osynligheten
Text: Ylva Hillström, bild: Karin Eklund, Alfabeta
(Utgivningsdatum: 2020-09-16)

Den svenska konstnären Hilma af Klint har fått en renässans på senare år (i sommar en utställning i Malmö, till exempel) och här kommer en maffig guide till hennes liv och banbrytande tavlor. Det är magi, mystik, vetenskapliga upptäckter och konst. ”Vanliga” illustrationer varvas med af Klints egna målningar, och resultatet blir spännande och lärorikt. (Att ingen fick se tavlorna förrän hon varit död i tjugo år?) Man vill kolla upp mer efter läsningen, lära sig mer, se fler bilder, hoppa vidare i konsthistorien. Riktigt lyckad infotainment alltså!

Passar från 10 år.

15 Pappa på psyket

Nåt trassligt inuti
Av Cina Friedner, Rabén och Sjögren
(Utgivningsdatum: 2020-10-05)

Isa går i femman. Hennes mellanstadieliv består av luciarepetitioner, intriger med tjejkompisarna, chattgrupper om läxor, och span på den snygga killen i sexan. Men det består också av en pappa som är svårt sjuk, och ligger på sjukhus. Eller på ”psyket”, som mormor säger när mamma inte hör.

Nåt trassligt inuti är en otroligt bra bok, av jättemånga anledningar. Den kanske viktigaste är att den tar hela sin huvudperson på fullaste allvar. Det är inte bara psykisk ohälsa och oro, eller bara vardag med kompiskonflikter. Det är allt, samtidigt, och allt är lika trovärdigt och respektfullt skildrat. Plus att Isa är befriande trygg i sig själv!

Passar från 10 år.

16 Roligt om mänsklighetens historia

Från apa till sapiens
Text Bengt-Erik Engholm, bild Jonna Björnstjerna, Natur & Kultur
(Utgivningsdatum: 2020-07-24)

Antingen har jag letat dåligt, eller så har utbudet av något annat än nä-nu-somnar-jag-tråkiga texter om mänsklighetens utveckling varit rätt skralt. Men det här är kul! Och väldigt lättillgängligt! Och ämnet är ju skitspännande.

Det är kombinationen av text och bild som funkar så himla bra: Det lite flamsiga i Jonna Björnstjernas bilder och pratbubblor sitter som en smäck ihop med den kunniga tonen i texten. Det är pedagogiskt när pedagogiskt är som bäst.

Passar från 8 år.

17 Ett mörkt kapitel i Sveriges historia

Slutstation
Av Mia Öström, Lilla Piratförlaget.
(Utgivningsdatum: 2020-08-20)

Sommarlov på ett ställe och med personer man inte gillar? Hjälp. Iris och hennes mamma följer med mammans nya påfrestande kille till rucklet han precis köpt, ett fallfärdigt stationshus. Mamma och killen renoverar, Iris råkar hitta ett gammalt kassettband med ett viktigt meddelande. En historia där andra världskriget och tysktågen genom Sverige vävs ihop med nutiden. Det finns många böcker om gamla hus med gåtor för just mellanåldern, men Mia Öström är ju sällsynt bra på att mejsla fram karaktärer och stämningar. Det här blir mer än bara en mystiskt fladdrande gardin. (Tips på historietema: läs också Mats Jonssons ”Blod i gruset” om Ådalen 31.)

Passar från 10 år.

18 Finnes: Tax, Sökes: Sällskap

En egen flock
Av Maria Nilsson Thore, Bonnier Carlsen
(Utgivningsdatum: 2020-08-03)

En ensam tax längtar efter sällskap. Men alla de andra hundarna i parken är så… olika taxen, liksom. Ingen har samma intressen. Allting blir alltid fel. Hur gör man? Är taxen dömd till ett liv i ensamhet? Det här är en skitmysig (och rolig!) bilderbok om jakten på sällskap, och om att söka sin flock. Kanske måste man inte vara prick likadana för att komma överens?

(Det är inte uttalat om taxen söker kärlek eller letar efter en kompis, och det spelar ju verkligen ingen roll. Men det är rätt roligt att tänka på den här bilderboken som en Tinder-roman!)

Passar från 3 år.

Annons