Lena Andersson summerar vad Egenmäktigt förfarande ställt till med.

»Precision. Tydlighet. Så här efteråt har jag insett att det är vad som utmärker mina böcker om Ester Nilsson. Att jag skriver ut vad som händer, vad hon gör och tänker i varje given situation. Så får man egentligen inte göra som författare. Litterär exakthet är något man blir direkt varnad för – medan det vaga upphöjs. Det kallas mångtydighet och är fint. Men här, precis som på så många andra områden, finns klichéer. Ren slapphet kan passera som mångtydighet. Man är vag för att man inte kan eller vet.

Jag bestämde tidigt, väldig tidigt, att om jag inte förstår något så måste jag kunna fråga. Mycket är onödigt obegripligt. Men att ställa frågor är svårt, kräver att man förstår vad det är man undrar. Just kärlek är omgiven av så mycket fluff. Man imiterar känslor i stället för att finfördela och precisera dem. Det är som om man var rädd för att sätta ord på vad det handlar om. Trots att förnimmelserna, åtminstone i början av en förälskelse, har extra skärpa.

I böckerna om Ester hittade jag ett språk som visar att kärlek inte bara är fluff. Det tror jag är nyckeln till uppmärksamheten. Människor känner sig inbjudna, förstår hur de ska orientera sig i historien – utan att tolkningarna är givna. Snarare har det blivit tvärtom. Genom att jag skriver ut så mycket får läsarna en bredare grund för egna tolkningar. Som kan spreta åt alla olika håll beroende på vem man är och var i livet man befinner sig. Att förtydliga och våga påstå saker innebär – det är min egen lärdom – att man kan få folk att se något som de inte visste att de har vetat hela tiden. Inte minst om sig själva. Många kvinnor, men också män, i Sverige, liksom i Spanien, England och Frankrike, verkar känna igen sig i Ester.

Hur hon själv har det idag, efter att jag lämnat henne, har jag ingen aning om. Men jag tror det finns en man som klarar av henne. Hon satsade bara på fel hästar i mina böcker. Det betyder inte att hon måste bli vagare i sina krav på en ärlig kärleksrelation. Hon behöver bara träffa en snäll människa som förstår henne.«

Karin Thunbergs intervju publicerades i nr 5/2015.

Annons
prenbild-6-nr-429-kr-4

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare