Lunds kommun är den första i Sverige med bibliotek på alla sina kommunala förskolor.

Lund startade sina fyra första förskolebibliotek 2010 med syftet att främja läslusten och utveckla barnens språkförmåga. I dag har kommunens alla 74 kommunala förskolor någon form av bibliotek.

Förskolan Forsbergs minne i centrala Lund var sist ut och fick sitt bibliotek i januari i år. Där finns ett för de äldre barnen och ett för de yngre.

I korridoren hänger dessutom bokpåsar på väggarna som de får låna med sig hem.

– Barnen tycker att det är jättetrevligt. Vi jobbar mycket med sagogestaltning genom att komplettera aktuell bok med rekvisita. Alla böcker har ett budskap och då kan barnen bearbeta det på ett mer konkret sätt, säger Sylvia Balisova, förskolelärare och läsombud på Forsbergs minne, till Vi Läser.

Förskolebiblioteket behöver dock inte ta upp något extra utrymme påskolan. Det handlar mer om ett förhållningssätt, och det viktigaste är att språk och berättelser blir en del av verksamheten.

Anna Fogelqvist-Ehinger, samordnare för förskolebiblioteken i Lund, säger:

– En del förskolor har sagt: ”men vi har ju ingen plats”. Fast det har de, i sin verksamhet. Det går ut på ett närmare samarbete mellan förskolorna och biblioteket.

Men även om alla kommunala förskolor i Lund har ett bibliotek i dag, är arbetet långt ifrån över, menar Anna Fogelqvist-Ehinger.

– Visst kan man säga att vi har rott projektet i hamn, det låter fint. Men jag vill hellre påstå att det är först nu vi börjar.

Annons
skarmavbild-2019-04-29-kl-17-19-34

Tipsgeneratorn

På jakt efter barnbokstips?

Här finns hundratals boktips för stora och små