erbjudande
I samarbete med Bokmässan
Maxad läslust, klimatdebatt & kändiskatter
Det är hög tid att börja planera ditt besök på Bokmässan i Göteborg. Seminarieprogrammet är fullt av godbitar. Här väljer vi tio favoriter.
Makt och manliga egon
Vad händer med en ambitiös kvinna på en arbetsplats där relationerna blir giftiga? Och hur hanterar hon manliga egon på jobbet? I romanen Andromeda skildrar Therese Bohman en ung kvinna som börjar som praktikant på ett bokförlag och snabbt klättrar i hierarkin. Samtidigt kommer hon sin manliga chef nära. Kanske för nära?
I romanen Teatern tecknar regissören och tidigare Dramaten-medarbetaren Jenny Andreasson berättelsen om en kvinnlig regissör som blir tillfrågad av sin nye chef att sätta upp Hamlet. När hon tackar ja vet hon inte att det är början på slutet.
Programledare: Kristina Lindquist.
Torsdag 22 sep kl 10.00–10.45
Sverige och de våldsamma gängen
Gängkriminaliteten har seglat upp som en viktig valfråga. Som advokat har Evin Cetin kommit nära offren för gängvåldet.I Mitt ibland oss skildrar hon verkligheten som många unga, och deras anhöriga, lever i.
Polisen Nadim Ghazale, aktuell med självbiografin Min väg från flykting till hela Sveriges polis, har
i många år arbetat mot grov brottslighet. Ett samtal om Sverige och den grova kriminaliteten. Hur stoppar vi våldet?
Programledare: Johanna Bäckström Lerneby.
Torsdag 22 sep kl 14.00–14.45
Kolonialismens knarkbaroner
Romanerna i den prisbelönade indiske författaren Amitav Ghoshs magnum opus, Ibis– trilogin, utspelar sig under mitten av 1800-talet under britternas aggressiva opiumhandel med Kina. Ombord på det forna slavskeppet Ibis samlas människor från olika delar av världen, och i ett mäktigt romanbygge om migration och kolonial handel följer vi dem under de händelser som leder fram till det första opiumkriget och britternas övertagande av Hong Kong.
Programledare: Per J. Andersson.
Fredag 23 sep kl 12.00–12.30
Med blick för barn
Jenny Jägerfeld och norska Ingvild H. Rishøi arbetar mycket med barnets blick. Jenny Jägerfeld är aktuell med Min storslagna kärlek, som frågar sig hur Sigge ska visa Adrian att han tycker om honom utan att samtidigt avslöja att han är gay. I Ingvild H. Rishøis roman Stargate bor Ronja med sin storasyster Melissa och deras pappa som än en gång har blivit arbetslös och mest syns på stamstället Stargate. Ett samtal om att ta barnets perspektiv på allvar.
Programledare: Peter Fröberg Idling.
Fredag 23 sep kl 12.45–13.30
African Futurism
Allt fler dystopiska berättelser undersöker samhällsutmaningar på den afrikanska kontinenten. Vad utmärker denna genre? Kan författare och forskare lära av varandra? Medverkande: Nnedi Okorafor, aktuell med Binti-trilogin, Lauren Beukes, aktuell med Zoo city, och antropologen Patience Mususa.
Programledare: Therése Sjömander Magnusson.
Fredag 23 sep kl 14.30–15.15
Varför anföll Ryssland?
Vad fick Ryssland att anfalla Ukraina? Vilka vägar finns det framåt? Vad kan vi lära oss av historien? Medverkande: brittiske historikern Antony Beevor, aktuell med Ryssland: Revolution och inbördeskrig 1917–1921, Jan Eliasson, Sveriges utrikesminister 2006 och vice generalsekreterare för FN 2012–2016, aktuell med Ord och handling – Ett liv i diplomatins tjänst, samt Ove Bring, professor i folkrätt och aktuell med boken Anfallskrigens argument.
Programledare: Elisabeth Åsbrink.
Fredag 23 sep kl 17.15–18.00
Sveriges kändaste katt
Från Edgar Allan Poe till T.S. Eliot har författare genom tiderna ägnat sig åt att gestalta och förstå katter och deras relation till oss människor. Niklas Strömstedt och Lars Lerin har tillsammans med katten Kerstin skapat Vid regnbågens slut finns en katt, en bok om en katts funderingar om livet, om allt från kärlek, vänskap, sorg och lycka till pirr och kurr i magen. I ett samtal med musik och konst undersöker de kattens roll i våra liv och vår roll i katternas.
Programledare: Malou von Sivers.
Lördag 24 sep kl 14.15–15.00
Millennium
Millennium-serien har lästs och älskats av miljoner människor världen över. Utifrån Stieg Larssons karaktärer och värld har David Lagercrantz skrivit tre framgångsrika romaner om Lisbeth Salander. Nu står Karin Smirnoff på tur att skildra Millennium- världen. Möt de båda författarna i ett samtal om arvet efter Stieg Larsson och att föra hans verk vidare.
Programledare: Jessika Gedin.
Lördag 24 sep kl 15.15–15.45
Tro, vetenskap & hållbara beslut
Vår jord är i allvarlig fara. Här vill Svenska kyrkan med sitt breda klimatfokus skapa dialog för allas gemensamma framtid. Hur ska det samarbetet se ut? Ett samtal mellan kardinal Peter Turksson, Vatikanens främsta talesperson i klimatfrågor, Greta Thunberg, klimataktivist, Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan och klimatforskaren Johan Rockström.
Programledare: Henrik Grape.
Språk: engelska.
Söndag 25 sep kl 12.00–12.45
I nöd och lust – men sen då?
Moa Herngren är något av en mästarinna i att skildra relationer. I Skilsmässan skriver hon om ett till synes perfekt par där allting plötsligt fallerar. 25 år efter succén med Stjärnor utan svindel är Louise Boije Af Gennäs tillbaka med den löst kopplade fortsättningen Stjärnfall. Nu möts författarna i ett samtal om familjeband, otrohet och skilsmässa.
Programledare: Nanna Olasdotter Hallberg.
Söndag 25 sep kl 14.45–15.30
Hej Oskar Ekström, programchef för Bokmässan!
Vi har förhoppningsvis lämnat en pandemi bakom oss. Men hur har det påverkat årets planering?
– Ja, det är fantastiskt att vi kan bjuda in till en fullskalig mässa igen. Vi bestämde oss redan i höstas för att satsa på en stor återkomst, men det är lätt att glömma att pandemin fortfarande härjade då. Det var avgörande att förlag och andra utställare var så positiva och vågade tro på Bokmässan när läget fortfarande var osäkert. Men det har absolut påverkat planeringen, bland annat för att vi bara var halv personalstyrka fram till februari, mars. En mässa tar normalt ett år att planera, så det har varit en ännu mer intensiv vår än vanligt.
Satsar ni på att göra något annorlunda från tidigare »vanliga« mässor?
– Årets stora nyhet är Bokmässan by night, ett stort kvällsarrangemang på fredagen. Vi bygger om en del av mässan till en nattvärld med flera barer och scener med grymma gäster. Det blir en fest för återkomsten! Programsläpp i mitten av augusti. Men Bokmässan på dagtid kommer förstås vara sig lik – alla har ju längtat tillbaka till folkfesten och den stökiga karnevalen. I år öppet för alla torsdag–söndag.
Varje år bjuder ni på olika teman och fokus – vilka blir det i år?
– Vi är väldigt glada över att Sydafrika tar stor plats med författare, poeter och journalister. Det är fokus på det samtida Sydafrika i all sin komplexitet, men självklart blir det också tillbakablickar mot landets mörka historia och de starka banden med Sverige. I det extrainsatta temat Röster från Ukraina ger vi ordet till ukrainska författare och journalister, för att försöka förstå och markera mot Rysslands grymhet. Temat Klimatkrisen uppmärksammar vår tids ödesfråga med ett stort seminarieprogram och en klimatscen där forskning och skönlitteratur möts. Och så frossar vi i spänning när Crime timefestivalen sväller ut och blir tre dagar. Två scener och ett seminarierum under fredag, lördag, söndag räcker inte – det blir också afterwork med quiz, Crimetime awards, afternoon tea och en helt ny skrivarskola som gästas av flera deckarstjärnor och förläggare.
De är hög tid för besökarna att börja planera årets besök. Har du några tips på vad man som förstagångsbesökare bör tänka på?
– Verkligen! Dyk ner i programmet och kryssa i förväg i vad du vill se – och acceptera genast att du kommer missa hälften när du väl är där. Drick mycket vatten, och samla krafterna inför fredagskvällen.
Till sist: vad ser du själv fram emot mest på mässan?
– Trängseln, folkhavet och köerna.
Årets största litteraturfest, Bokmässan i Göteborg, arrangeras den 22–25 september. Besök bokmassan.se för att köpa din biljett.