Nu kommer Mikael Persbrandts självbiografi. Vi träffar en inte längre lika destruktiv man som längtar efter en lugn lässtund.

Två timmar efter vårt möte går Mikael Persbrandt i tryck. Huvudpersonen själv verkar ta det hela med ro. Värre saker har han varit med om. De tatuerade händerna vilar lugnt i knät.

– Boken har en undertitel: »Så som jag minns det«, och det är vad det är. Väldigt oförblommerat. Det är – allt.

Processen började med att Persbrandt gick igenom en bipolär-utredning och till slut klev av sitt »dysfunktionella tåg«.

– Icke desto mindre är det obehagligt att … det är ju ens liv liksom. Om någon inte gillar det, vad är det då man inte gillar?

Hade du någon biografi-förebild?

– Njae. Men jag har funnit tröst i Eric Claptons självbiografi, där han skriver om sitt missbruk och sitt förlorade barn. Jag har tänkt på den när jag känt att jag fegar ur.

Vad för sorts läsare är du?

– Jag läser ett par manus i veckan. Men jag läser alldeles för sällan skönlitteratur! Jag hoppas att jag ska bättra mig på den fronten, för jag var en jävla fin bokläsare när jag var arton-tjugo. Då läste jag alla franska mästare, Marcel Proust, André Gides Vatikanens källare … Norman Mailers De nakna och de döda var en storartad upplevelse. Sedan dess har jag varit ett fan.

Någonstans har han ett så sönderbläddrat exemplar av Jack att det bara är lösark kvar. »Den liftade jag med genom hela Amerika när jag var sjutton år.« Och nästan lika illa åtgångna Sagan om ringen.

– Men jag är inte kvar i fantasy längre.

Inte? Var är du då?

– Jag är här och nu.

Kanske kan bilden av den rastlöse och självförbrännande stjärnskådespelaren snart ersättas av en annan – en harmonisk femtioplussare uppkrupen i en läsfåtölj med en tjock roman och en kopp te, i rollen som lugnet självt?

Tja, varför inte.

– Snart kanske jag har ro att sitta ner och läsa skönlitteratur igen, säger han, och om jag tror att det ska följas av ett snett leende så tar jag fel. Han är gravallvarlig. En storläsare som slutar läsa är ingen lek. Det vet alla som varit där.

Har du saknat det?

– Ja, gud ja.

När läste du senast något bra?

– Jag läser ju bra hela tiden. Jag läste Macbeth nyligen, det kan inte bli så mycket bättre!

Vem styr över er bokhylla?

– Styr någon över någon boksamling hemma hos dig? Hur känns det att leva ett sånt där boknördsliv?

Bra. Ibland mindre bra.

– Jag förstår det.

Finns det någon bok som du drömmer om att filmatisera?

– Jag vill göra en film av Axel von Fersens liv. Han är en Forrest Gump för vår del av världen – han var ta mig fan överallt!

Och vad skulle din roll i filmen vara?

– Axel von Fersen så klart

Annons