Stjärnförfattaren Nicole Krauss slår ett slag för den livslånga osäkerheten när hon gästar vår fallfärdiga divan.

»Osäkerhet är något jag har funderat mycket över. En författare måste kunna härbärgera en stor mängd osäkerhet. Man måste kunna ställa frågor och vänta länge, kanske flera år, innan svaren kommer.

Allt eftersom jag blivit mer bekväm med osäkerheten i skrivandet har jag märkt att det smittat av sig på mitt övriga liv. Men jag har också märkt hur svårt detta är för de flesta människor och hur snabbt många rusar efter svaren.

Jag ville skriva om människor som nått en punkt i sina liv där den historia de berättat om sig själva har blivit för trång, för begränsad. 

De två huvudfigurerna i Dunkel skog är båda speglingar av den idén. Epstein är en man som i hela sitt liv levt i ett tillstånd av tvärsäkerhet. På sig själv, på sin plats i rummet och inte minst på sina enorma materiella tillgångar. Men när båda hans föräldrar har dött och han själv har lämnat sitt trettio år långa äktenskap väcks frågor inom honom: Tänk om jag gick miste om ett annat sätt att leva? Tänk om jag har haft fel mitt i all min säkerhet?

Sedan har vi Nicole. Hon är författare, fru och en relativt ung mamma. Hon känner att de livsval hon gjort har lett henne in på en alltför smal väg. Nu måste hon våga bryta sig loss och för en tid befinna sig i det obekväma tillståndet av formlöshet, innan hon kan hitta en ny berättelse.

När vi upplever att vi har alla svar befinner vi oss på en säker plats. Det kan vara skönt och bekvämt, men det stänger dörren till utveckling. Som människor behöver vi både stabilitet och förändring. Om vi inte tillåter oss själva att förändras tror jag att vi känner att något i vårt liv inte blir uppfyllt. Vi är trots allt de enda levande varelser som är medvetna om det faktum att det är vårt mål att utvecklas «. 

Nicole Krauss är aktuell med romanen Dunkel skog. Pocketutgåvan släpps den 13 mars.


Annons