Hon slog igenom med Nej och åter nej, och toppar de norska försäljningslistorna med sin nya roman. Här är elva sidor av Nina Lykke. 

1. Boken jag läser just nu:

– Olive, igen av Elizabeth Strout. Bra språk, bra översatt. Språket är viktigast för mig, inte handlingen. Men språk och handling hakar i varandra.  

2. Boken som förändrade mitt liv:

– Det är så många. Här är ett litet urval: Tusen och en natt, Rasmus på luffen av Astrid Lindgren, Norske folkeeventyr av Per Christian Asbjørnsen och Jørgen Moe, Papillon av Henri Charrière, Resa till nattens ände av Louis-Ferdinand Céline, Anna Karenina av Leo Tolstoj, Lasso kring fru Luna av Agnar Mykle, Svält av Knut Hamsun, Dagar av ensamhet av Elena Ferrante, Väggen av Marlen Haushofer, Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson, Skogshuggning av Thomas Bernhard. Ska jag bara välja en så får det bli Svält av Knut Hamsun. Det är nog den bok som fått igång mitt eget skrivande mest.

 3. Författare som inspirerat mitt skrivande:

– Förutom Knut Hamsun, även Alice Munro, Aksel Sandemose, Agnar Mykle, Astrid Lindgren, Marlen Haushofer, Thomas Bernhard, Elena Ferrante, Lena Andersson, Mary Karr.

4. Den mest underskattade boken:

– The Liars’ Club av Mary Karr. Kom ut på Hjemmets bokförlag här i Norge med titeln Løgnernes klubb, och gick såvitt jag vet under radarn. Möjligtvis berodde det på att den utkom på »fel« förlag. Men det är en fantastisk och osentimental barndomsskildring – något det finns alltför få av. 

5. Boken som fick mig att skratta:

– Resa till nattens ände av Louis-Ferdinand Céline, Svält av Knut Hamsun och Skogshuggning av Thomas Bernhard. Svart humor, speciellt Céline. Och när språket är så bra som i Resa till nattens ände, då blir det en fest. 

6. Boken som jag aldrig läste klart:

– Ulysses av James Joyce. Har faktiskt aldrig lyckats komma längre än till sidan 20 i den.

7. Boken som jag skäms för att jag ännu inte läst:

– Ulysses av James Joyce.

8. Mitt första läsarminne:  

– Tusen och en natt. Och Kalle Anka. Jag är väldigt inspirerad av Ankeborg och alla de klassiska Kalle Anka-berättelserna. Ja, av hela hans universum. 

9. Min tröstläsning:

 Tyvärr är det väldigt lite som tröstar nu för tiden, jag vet inte varför. Kanske är jag för gammal för att få tröst från böcker, såsom jag fick förr. Å andra sidan: En bok med ett starkt och insiktsfullt språk är en tröst i sig själv. 

10. Filmen som är bättre än boken:

–Broarna i Madison County – boken är oläsbar, filmen är fantastisk!

10. Romanfigur som jag identifierat mig mest med:

– Sinbad Sjöfararen i Tusen och  en natt.


Annons