Vid 70 års ålder romandebuterade zoologen Delia Owen med Där kräftorna sjunger. Och det med besked. Boken låg inte bara på New York Times bästsäljarlista i över ett år utan blev även den mest sålda i USA under 2019.

Den första utgåvan av Where the crawdads sing var på 28 000 exemplar. Det var, utan att överdriva, en grov underskattning av dragningskraften hos Delia Owens mordmysterium. Ett gäng vändor till tryckeriet senare hade titeln sålt i över en miljon exemplar och till över 40 länder. 

Där kräftorna sjunger (Where the crawdads sing) handlar om den fattiga flickan Kyra Clark som växer upp i våtmarken i den amerikanska södern. Kyra Clark är isolerad från omvärlden, utstött och ständigt utsatt för trakasserier från de övriga byborna som gett henne öknamnet ”Träskflickan”.

Släng in mordet på byns gunstling i mixen, gruppmentalitet och storslagen natur och du har vad New York Times Book Review kallar en ”smärtsamt vacker debutroman.”

I Sverige ges den ut av Bokförlaget Forum. Så här beskriver författaren själv sin bestseller:

– När kräftorna sjunger är ett mysterium, en kärlekshistoria och ett rättegångsdrama, men främst handlar boken om att klara sig själv, om överlevnad och om hur mänskligt beteende påverkas av att leva isolerat. Eftersom vi är sociala däggdjur har vi starka genetiska tendenser att vilja tillhöra en grupp, en tätt sammanhållen familj och vänner, säger Delia Owens i pressmeddelande från förlaget.

Annons
prenbild

erbjudande

Prenumera på Vi Läser – Sveriges ledande bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare