Rysare, vardagshumor och mysiga noveller. Här kommer sommarens bästa barn- och ungdomsböcker, noggrant utvalda av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.

1. Språkresor vi minns

Är det nu allt börjar? av Siri Spont (Rabén & Sjögren)

Tilda är 15 år och fast. Fast i lilla Knivsjö, i sin roll i kompisgänget,
i högstadiehierarkin.  Så föreslår nätkompisen Emmy att de ska åka på språkresa. Drömmen! Eller? Att läsa Är det nu allt börjar? är att läsa med nerverna utanpå. Vad ska gå fel? Spont skildrar högstadie-åldern med enorm skärpa. Det handlar om utanförskap, klass, fyllor på stranden och viljan att bli någon annan. Och det är skitbra. Från 13 år. 

2. Läskigt – och så roligt 

Spökjägare av Martin Jern (Lilla Piratförlaget)

Holly och hennes lillebror får hastigt flytta till sin faster Ingrid när deras pappa läggs in på psyket. De har inte träffat henne på flera år, eller varit där hon bor. I huset finns  ett rum barnen inte får gå in i. Allt är upplagt för en klassisk spökhistoria, och i Martin Jerns händer blir den både läskig och väldigt rolig. Han har exakt tonträff i dialogen, skriver karaktärer som är drastiska och så skräms han på riktigt. När kommer del 2? I morgon? Hoppas! Från 10 (modiga) år. 

3. Rolig vresighet med rytm 

Jag älskar inte av Vanja Burden, ill. Nathalie Ruejas Jonson (Rabén & Sjögren)

Den enkla texten i den här bilderboken har en rytm och en rolig vresighet som verkligen fastnar. Det är underbart att läsa den högt! Med sin suraste röst. »Jag älskar inte vakna« konstaterar huvudpersonen med arga ögonbryn på första uppslaget »och vakna älskar inte mig«. Sedan följer motgång på motgång, mestadels skildrat i de uttrycksfulla bilderna. Gröten välter. Håret trasslar. Det är en bok för de som någon gång har fått ett smärre sammanbrott i hallen. Alla, med andra ord. Från 2 år. 

4. Bortbytingen 2019 

Mitt hjärta borde slå någon annanstans av Mia Öström (Lilla Piratförlaget) 

Längtar du bort? Förstår ingen dig? I så fall kommer du att älska Madeleine. Hon är övertygad om att hon råkade bli bortbytt vid födseln. Hennes riktiga liv väntar på henne någon helt annanstans. Sommaren efter nian blir det perfekta tillfället att leta rätt på det. Lägg till en eventuell sexdebut och ett behov av dagen efter-piller, and we’re off. Ni vill inte missa den här pärlan. Från 13 år. 

5. Upplyftande avundsjuka

Slottet av Emma Adbåge (Lilla Pirat)

En av Adbåges superkrafter är att zooma in på små, små situationer i livet som får läsarna att både känna igen sig och fatta grejer. Som när man är bjuden på kalas. Väljer ut en present. Slår in den. Och kommer på att man mycket hellre vill ha den själv. Tänk att avundsjuka, egoism och skadeglädje kan vara så upp­lyftande! Från 3 år.

6. Ytterst vanlig historia med ovanlig känsla

Trädhjärta av Gabi Frödén (Natur & Kultur)

Det är på samma gång en rätt vanlig historia (den själv­lysande Anja kliver in i klassrummet och fascinerar Karin) och en högst ovanlig som är mycket svår att släppa. Det handlar om träd, 70-tal och religion. Läs och förundras! Från 12 år.

7. Roligt, jobbigt och vardagsnära

Ensamma hemma, text Sofia Nordin och Kajsa Gordan, bild Matilda Salmén (Rabén & Sjögren)

En bästis flyttar. En lillasyster får kräksjuka. Någon är superbra på att steka pannkakor. I Nordins och Gordans nya sam­arbete blandas både roligt och jobbigt, precis som i livet. Från 6 år.

8. Skräck för små

Sagan om den underbara familjen Kanin och spöktåget av Jonna Björn-stjerna (Bonnier Carlsen)

Det är kväll i Sagoskogen, och lillebror Kanin har bråttom hem till mamma. Men redan när han hoppar på tunnelbanan börjar det gå åt pipan. Det är inte vilket tunnelbanetåg som helst han har stigit på. Det är spöktåget! Jonna Björnstjerna vrider upp alla reglage på max när hon berättar om lillebrors nerviga kväll. Det är detaljrika bilder på benrangel, det är slemmiga händer som sträcks efter den lilla kaninen. Och som om inte det vore nog är tåget på väg rakt mot det fruktansvärda Avgrundsstupet. Fasiken! Från 3 år.

9. Lagom eldfängd lektion

Det brinner! av Charlotte Cederlund, ill. David Henson (Opal)

Vad är skillnaden mellan eld och brand? Varför har eldslågor olika färg? Vad ska man göra om det börjar brinna i huset? Och finns det något som är bra med skogsbränder? Det här är en fyllig faktabok som man kan plockläsa på olika nivåer. Den är viktig och vettig – Charlotte Cederlund är förutom författare även brandingenjör – och kontentan är att eld är fascinerande, men också något man bör ha stor respekt för. Från 6 år. 

10. Lågmält underfundigt

Oslagbara Izzy av Terri Libenson, övers. Elin Nilsson (Alfabeta)

Förra året kom den grafiska romanen Osynliga Emmie och nu är den fristående uppföljaren om Izzy och Emmies bästis Brianna här. Precis som i Emmie-boken är det en fiffigt upplagd historia om två tjejer. Man anar att böckerna hänger ihop på något sätt, men det tar ett tag innan man förstår hur. Teater, drama och identitet står i centrum. Går det att förändras, eller är det givet att man är på ett visst sätt? Och vad binder egentligen samman en familj? Lågmält rolig och underfundig berättelse i fin översättning av Elin Nilsson (författaren bakom Anrop från inre rymden). Från 10 år.

11. So long, myran!

Hemliga Myran av Linn Gottfridsson, ill. Emma Adbåge (Rabén & Sjögren)

Myran (som egentligen heter Morgan) har fått en lillasyster och ett, ärligt talat, rätt så himla tråkigt sommarlov. Bebisar kan ju nästan ingenting, förutom att sno cirka all uppmärksamhet. Vad ska Myran ens göra hela sommaren instängd i den här sommarstugan? Den tredje och avslutande delen i Myran-serien är som en allt i ett-present. Man får igenkänning, man får fniss, man får gråt, man får sommar, havslukt och tallkottar under barfotafötterna. Och man får Gloria – tidernas truligaste tonårstjej som Myran träffar på vid brevlådorna. Hon är fantastisk, precis som hela den här serien. Från 6 år.

12. En magisk Mio min Mio för vår tid

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter (Bonnier Carlsen)

Det är svårt att inte tänka på Mio min Mio när man läser denna magiska och sorgliga äventyrsberättelse om elvaåriga Tigris. Hennes sorg efter mamman som dog när Tigris var liten skildras med värme och omsorg. Från 9 år.

13. Danskt hygge för djurälskande tweenies 

Djur med päls och utan av Hanne Kvist, övers. Johanne Lykke Holm (Natur & Kultur)

Freddys liv har hittills sett ut så här: hans mamma träffar en kille. De flyttar hem till honom. Efter typ ett år tar det slut. Mamman hittar snabbt en ny kille. De flyttar till honom. Det här kan låta lite tungt, men boken är kul, mysig och härligt rå. För när mamman dumpar sin kille igen, då vägrar Freddy. Livet är bra här. Så han kanske bara ska strunta i sin mamma och bo kvar? En roman fylld med vardagshumor som blev nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Från 10 år. 

14. Hjärta, smärta, pirr och mys 

Strax före tolvslaget av Rainbow Rowell, övers. Carla Wiberg (Berghs förlag)

Rowell är en mästare på hjärta, smärta, pirr och mys. Två noveller om att Star Wars-köa och fira nyår på bästa sätt. Perfekt för alla fans av hennes succé Eleanor & Park! Från 12 år. 

15. Hög tid för country

Farwest, text Peter Elliott, bild Kitty Crowther, övers Malte Persson (Lilla pirat)

Vilda Västern och country, när läste vi om det senast? Kitty Crowthers bilder är som vanligt en fröjd för ögat. Från 3 år.

16. Breakdance får Shirin på fall

En ocean av kärlek av Tahereh Mafi, övers. Carina Jansson (B. Wahlströms)

Att vara ung muslimsk tjej i USA under 9/11, hur var det? När Shirin möter skolans basketstjärna och upptäcker breakdance svajar allt i hennes värld. Från 12 år.

17. Varför dricker vuxna kaffe hela tiden?

Dom som kallas vuxna, text Annica Hedin, bild Hanna Klinthage (Rabén & Sjögren)

Varför dricker vuxna kaffe hela tiden? Blir de verkligen glada när de får en skärbräda i present? Rolig och finurlig undersökning av hur vuxna beter sig. Från 3 år.

18. Kvinnokamp i snygg förpackning 

Kvinnor i kamp, text Marta Breen, bild Jenny Jordahl, övers. Hanna Hellquist (Natur & kultur)

Infotainment när den är som bäst! Här passar epitetet Liv Strömquistsk perfekt. Det är kvinnorättsrörelse och kamp samlat i snygg grafisk förpackning. Från 12 år. 

 

Annons
prenbild-6-nr-499-kr-2

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare