Vi Läsers redaktör väljer sina favorit bland sommarens pocketnyheter.

Svarta vatten
Attica Locke, övers. Ia Lind

Leopard

Houston, 1981. Advokaten Jay Porter ska åka på romantisk flodfärd med sin gravida fru Bernie, men ingenting blir riktigt som han har tänkt sig. När båten passerar stadens mer nedgångna kvarter, hörs en kvinnas rop på hjälp. Sekunderna senare ljuder pistolskott och ljudet av en kropp som faller i vattnet. Jay dyker ner i flodens svarta vatten och räddar en skräckslagen kvinna som vägrar att berätta vad som hänt henne. Jays hjältemodiga insats får snart allvarliga konsekvenser. Vem var kvinnan och vad flydde hon ifrån? Attica Lockes spännande thriller är en komplex och upprörande skildring av rasdiskriminering och korruption i ett samtida USA. Ett lysande exempel på en deckare med ett starkt socialt och politiskt budskap.

9789127142046_0_Flykten
Jesús Carrasco, övers. Hanna Axén

Natur & Kultur

Ibland läser man böcker som man sedan bär med sig under lång tid. Jag läste Jesús Carrascos debut­roman Flykten när den kom ut och kommer ofta att tänka på den nu, när flyktingfrågan diskuteras så gott som dagligen i media. Flykten handlar om en liten bondpojke i en fattig avkrok någonstans i världen. Pojken befinner sig på flykt från en grupp män som vill honom illa: får de tag i honom väntar en utdragen och plågsam död. Pojkens enda möjlighet att klara sig är att vandra över en karg, soldränkt slätt. Men slätten är en egen värld där överlevnad kräver en kunskap som pojken inte har. Vad gör våld med människor? Hur överlever man svek och övergrepp med värdighet och självkänsla i behåll? Läs Carrascos tidlösa berättelse som ställer viktiga frågor om humanism i vår tid.

9789175035598Gånglåt
Elin Olofsson

Månpocket

Det är roligt att följa författare som törs utmana sig själva. Elin Olofsson är just en sådan orädd författare. I tre romaner har hon skrivit om modern landsbygd, närmare bestämt den fiktiva byn Gärningsberg i Jämtland. Hennes huvudpersoner har sökt sig bort från byn och tagit sig till storstaden. Där går det inget vidare för dem. När tillvaron börjar gunga, söker de sig därför tillbaka till lugnet och tryggheten i byn. Den här gången är återvändaren Sonia Sallström – en gång firad sångerska, nu alkoholiserad föredetting. Hon återvänder till släktgården som förvaltas av Gun-Britt, systern som inte fick leva ut sina drömmar. Med psykologisk skärpa och absolut gehör tecknar Elin Olofsson bilden av en olycklig syskonrelation.

9789174295368Underkastelse
Michel Houellebecq, övers. Kristoffer Leandoer

Bonnier Pocket

Fransmannen Michel Houellebecq ställer­ alltid lika obehagliga som aktuella frågor. Man kan tycka vad man vill om hans provokativa och småsluskiga framtoning, men hans litteratur är knivskarp och viktig. I romanen Underkastelse skildrar han ett Frankrike i nära framtid. Landet har fått en president från Muslimska brödraskapet och förvandlas gradvis till en teokrati, styrd av mullor. Huvudpersonen, akademikern François, ser det politiska spelet som en sorts tv-underhållning. Men runt omkring honom förändras samhället alltmer i o­demokratisk riktning. Utan att knota ger fransmännen upp gamla, heliga principer: frihet, jämlikhet, broderskap. Det här är dock inte en roman som propagerar mot islam utan en bok om hur kusligt snabbt människor kan ställa om sin moraliska kompass.

detarnagotsomintestammer-inbDet är något som inte stämmer
Martina Haag
pirat

Petra älskar sin man Anders och ser deras kärlek som evig och oförstörbar. Men sakta, sakta förändrar sig livet. Anders drar sig undan och Petra förstår att något är katastrofalt fel. Snart inser hon att Anders är otrogen. Kärleken faller inte ihop med dunder och brak, den vittrar under en längre tid. Det är en lång och utdragen tortyr för Petra. Det är något som inte stämmer berättas i två tidsplan: ett, när otroheten går upp för Petra och ett annat, senare, när chocken har lagt sig lite och hon kan tillåta sig att sörja. Martina Haag har alltid skrivit bra i en sorts ljus, varm och humoristisk chicklit-stil. Nu, när hon tillåter sig att släppa fram sorg och smärta, visar hon att hon har potential att skriva en annan och kanske mer angelägen litteratur. 

hoegEffekten av Susan
Peter Høeg, övers. Ninni Holmqvist
Norstedts

Peter Høeg har alltid gått sin egen väg och gång på gång lyckats bevisa att tankeväckande civilisationskritik inte behöver vara tråkigt. Tvärtom. Den kan bli rafflande spänning. Den här gången heter huvudpersonen Susan och är en hyperintelligent och ytterst framgångsrik fysiker med en trasslig uppväxt. Hon har en särskild gåva: hon kan få folk att bli fullständigt uppriktiga. Susan kommer en konspiration på spåren, en grupp inflytelserika män­niskor arbetar för att ta kontroll över samhället. Genom att använda sig av sin gåva, försöker hon bekämpa gruppen. Men det är en kamp mot klockan och insatserna blir allt högre för Susans del.

Annons