I maj förvandlas »mobboffret« Lisa till gängledare när femte delen av succéserien Handbok för superhjältar släpps.

Med runt 350 000 sålda böcker bakom sig är den femte delen av Handbok för superhjältar, som släpps den 29 maj, minst sagt efterlängtad.
– Vi får hela tiden feedback från föräldrar, lärare och barn som säger att det finns så många bra ämnen i varje kapitel som man kan prata kring, om värdegrund och hur vi beter oss mot varandra. Det är fint, säger författaren Elias Våhlund.

I den nya boken Handbok för superhjältar – Försvunna innebär det att Lisa har gått från att ha varit ett mobboffer till att bli en ledare för ett helt superhjältegäng (som en gång var de som mobbade henne).

Samma serie, ny färgskala och delvis nya hjältar.

– För mig är karaktärernas inre resa alltid mest intressant, säger Elias. Nu vågar Lisa inta en ny roll och det måste hon också göra för att gå vidare, även om det innebär att hon måste bli vän med sina fiender.

– I alla gäng finns en dynamik som fungerar på olika sätt, vilket vi vill betona. Vilken är din roll i ett gäng? Varför reagerar du som du gör?, säger medförfattaren och illustratören Agnes Våhlund.

Elias fyller i:
– Utan att bli politisk tror jag att många barn kan känna igen det från det som händer i vår värld just nu. Hur man försöker hitta syndabockar och ger sig på varandra i onödan.

Bokens succéformel stavas lika delar äventyr, spänning, humor och serieestetik – och dessutom en sympatisk och komplex huvudkaraktär. I inledningen på boken finns dedikationen »Boken tillägnas Filippa. Utan dig hade Handboken för superhjältar aldrig funnit oss.« Filippa är författaren Elias Våhlunds dotter, som nu är 17 år och bosatt i Paris. Under uppväxten med två cirkusföräldrar, fritids-intressen som luftakrobatik, hästar och hundar och »två utstående öron uppepå det« lyckades hon sticka ut, väcka tillräckligt mycket avund, för att de andra barnen skulle börja retas.

Agnes och Elias Våhlund.

– Idén var från början att göra en bok som skulle stärka Filippa, säger Elias. Men vi har faktiskt aldrig tänkt att Filippa och vår påhittade hjälte Lisa skulle vara samma person.

Målet med böckerna är att öppna upp för samtal kring ett svårt ämne och att visa barn hur mycket fantastiskt livet kan ge en om man hittar sin inre styrka. Lisa måste kämpa hårt för att lyckas. Det är inte lätt att bli superhjälte i paret Våhlunds universum. Och detta är viktigt, menar Agnes Våhlund.

– Man är tvungen att jobba mycket för att åstadkomma något mäktigt. Och det måste vi påminna barn om, eftersom de så fort blir uttråkade. Jag ville att det skulle vara svårt att förändras i boken, för det är det ju i verkliga livet också.

Kan böcker förändra människor och ge tröst?

– Självklart. För mig har Astrid Lindgrens världar fått mig att våga drömma, säger Elias.

Annons