I oktober tillkännages årets (två!) Nobelpristagare i litteratur. Här är några heta kandidater.

1. Ngũgĩ wa Thiong’o

Ständigt i topp på vadslagningslistorna. Romanpionjär som skildrat förtryck och frihetskamp i Afrika (läs Drömmar i krigets skugga!). Kuriosa: Har Sverige-koppling. Kan det ligga honom i fatet i år? 

2. Jon Fosse

Ska Akademien belöna en dramatiker? I så fall ligger norrmannen Fosse bra till. Hans pjäser och böcker om människans utsatthet och ödets nycker är skrivna på ett språk som är »unikt i sin suggestiva enträgenhet och sin karga skönhet«.

3. Anne Carson

Kanadensisk författare och antikforskare (och översättare, kan bli avgörande i år!). Hennes gränsöverskridande verk, som både bländar och bildar, sträcker sig mellan poesi, performance och prosa. Läs Röd självbiografi.

Är det César Aira som blir en av pristagarna i år? Foto via Wikimedia/Creative Commons.

4. César Aira

Argentinare som kan skryta med över 80 publicerade böcker. Läs samlingsvolymen 3 x Aira så får du en känsla för detta märkvärdiga, oförutsägbara och smått galna författarskap.

5. Joyce Carol Oates

Älskad och vansinnigt produktiv amerikanska. För produktiv, säger vissa. Men det faktum att hennes toppverk, som Blonde, är obestridliga mästerverk, samt att hon utklassar de flesta kollegor även med mellanböckerna, gör henne till en värdig vinnare.

6. Olga Tokarczuk 

Vi har sagt det förr. Den polska författaren och psykologen Olga Tokarczuk kommer att få priset en vacker dag. Många verk (som Daghus, natthus och Styr din plog över de dödas ben) finns på svenska, ändå är hon oförtjänt okänd här. Men efter Bookerpriset 2018 för Flights återstår nu endast det noblaste av priser.


Annons