Från kompisvägran till kattperspektiv. Här är sommarens nio bästa barn- och ungdomsböcker. Som vanligt i urval av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.

Berit vill inte, text Annica Hedin, ill. Pär Gustavsson.
Förlag: Rabén & Sjögren.
Rek läsålder 3–6 år.

Ibland är det ju roligt vad man som vuxen läser in i en bok utan att det står en enda rad om det. Här är jag säker på att Berits mamma har blivit kär i sin jobbarkompis, och på ett smidigt sätt vill introducera honom och hans dotter Lussan för Berit. Har jag rätt? Ingen vet. Men det går i alla fall åt skogen, Lussan och Berit klickar inte alls. Och ändå tvingas de leka i tusen timmar medan de vuxna fikar?! 
Det är lätt att älska böckerna om Berit. Så mycket känslor! Så mycket igenkänning! Här är det ilska och känslan av invasion som står i fokus. Gud, vad hon stör och förstör, den där Lussan.
Klart att Berit till slut inte står ut.

Utkommer i augusti.


Mina tantkompisar, text Ester Roxberg, ill. Nathalie Ruejas Jonson.
Förlag: Rabén & Sjögren.
Rek läsålder 3–6 år.

På Elis gata bor fem tanter. Han gillar ­allihop och får göra olika saker när han hälsar på. Måla naglarna, äta kex, leka med en orm. Bäst är det hos Elsa. Han kan inte säga vad som är så speciellt med henne, men han bara älskar att vara där. Därför blir sorgen stor när hon inte ­öppnar en dag, och huset är mörkt. 
Ester Roxberg har ­skrivit en så himla fin berättelse om det ­oundvikliga i livet, och hur man kan komma vidare.
Nathalie Ruejas Jonsons fantastiska bilder är dovt mustiga och pigga samtidigt, och matchar budskapet så bra. En vacker bok, i flera bemärkelser. 
Utkommer i augusti.


Katten som inte hade något namn, text Fumiko Takeshita, ill Naoko Machida.
Förlag: Bokförlaget Tranan.
Rek läsålder 3–6 år.

På Tokyos gator driver en hemlös katt runt. Den har aldrig fått något namn av någon, och det känns inte rätt. Alla andra katter heter saker, men den här katten kallas bara för »katt«, och blir bortsjasad med en kvast. Kanske katten kan hitta på ett namn till sig själv? I realistiska bilder får vi se Japan från marknivå, ur en katts perspektiv.
För alla kattälskare borde den här superfina bilder­boken om att höra till kunna bli en total jackpot. Särskilt plus för de levande kattögonen, som liksom nästan lyser upp från boksidorna.


Skrattar sist, text Emi Guner, ill Maja Säfström.
Förlag: Natur & Kultur.
Rek läsålder 6–9 år.

Andra, fristående boken om Paola. Vilken karamell! Den lyckas vara rolig, härlig och sorglig om vartannat. Precis som i allt Emi Gunér skriver är det vardag, familj och relationer i centrum. Här ganska mycket fokus på familj då Paolas mormor blir sjuk, och de bitarna av berättelsen är bäst: inkännande och starka, och så bortom alla klyschor om sorg och saknad. Jättefint. Och jätteroligt!
På sociala medier lovade Emi Gunér pengarna tillbaka till alla som köper boken men inte skrattar under läsningen. Hon behöver nog inte oroa sig för konkurs. Man skrattar ofta, och ibland genom tårar.


Jefferson av Jean-Claude Mourlevat
Förlag: Lilla Piratförlaget.
Rek läsålder: 9–12 år.

En rolig och samhällskritisk deckargåta med en kär igelkott i huvudrollen? Jajemän! Det låter så prilligt, men faktum är att det är mycket, mycket svårt att värja sig mot årets ALMA-pristagare Jean-Claude Mourlevats första bok på svenska. Det är kul! Och det är liksom… alla genrer i en och samma bok? När ­Jefferson tar upp jakten på en mördare gör han det i en skruttig turistbuss. Det blir en åktur utöver det vanliga, även för läsaren.
Läs högt! Det kommer vara kul för hela familjen på ungefär samma sätt som det var kul att läsa om Jakob Wegelius gorilla Sally Jones. 


Dödsdansen av Linda Åkerström
Förlag: Bonnier Carlsen.
Rek läsålder: Från 15 år.

Vilken ambitiös och ­maffig satsning! Linda Hej då, vi ses väl? Åkerström tar i Dödsdansen avstamp i ­sägnen om Hårgalåten (där djävulen spelade så att ungdomarna inte kunde sluta dansa, till slut var det bara dödskallar som hoppade runt). Heddy och hennes kompisar i det lilla samhället Ytterby ser fram emot att få festa på midsommar, men något går riktigt, riktigt fel. Heddy är den enda som har sett vad som har hänt. Det är bara det att hon nästan inte kan tro sina ögon.
Det här är första delen i en trilogi, och den är så lovande. Känns både gedigen och spännande, och en Cirkeln-jämförelse är inte fel. Man längtar genast till nästa del!


Det värsta har redan hänt av Marta Söderberg
Förlag: Gilla böcker.
Rek läsålder: Från 15 år.

Något fruktansvärt har hänt i femtonåriga Biancas liv, och först vet man inte vad. Någon är borta. Någon som stod Bianca nära. Hennes bror? Bit för bit läggs pusslet ihop, och blir till en extremt stark berättelse om sorg och skuld. Vad var det exakt som skedde den där ­fredagskvällen?
Marta Söderberg har skrivit fyra ­ungdomsromaner tidigare (hennes Ramona är till exempel otroligt bra), men med den här känns det som att hon beträder ny mark. Det värsta har redan hänt är skriven på kortprosa. I korta ögonblicksbilder får vi inblick i Biancas vardag och hennes tankar, och det är så lite text, men så mycket innehåll.  Det handlar mycket om att vara ­ adopterad, och känslan av att inte höra till. Bianca är övertygad om att hon bara är andrahandssortering. »Det tog mamma och pappa sju IVF:er och tre missfall att inse att jag fick duga.« Nu undviker de att prata om det stora, ­främmande landet på andra sidan jorden, och Bianca famlar i tillvaron. Allt är så… sårigt.
Hur gör man för att fortsätta leva när det värsta redan har hänt?  Det är en svinbra bok, det här. En »kippa efter andan och läsa om direkt igen-bok« där varenda ord känns som en örfil.
Utkommer i augusti.


Kärleken är att jag vill att du finns av Oskar Kroon
Förlag: Rabén & Sjögren.
Rek läsålder: Från 15 år.

Femtonåriga Werners pappa ligger i koma på sjukhus efter en bilolycka. ­Werners hund är försvunnen. Och ­Werner själv vet inte längre vem han är eller vem han vill vara, förutom kanske: väldigt fysiskt nära Zadie, som plötsligt dyker upp och krokar sin arm i hans.
Åh, Oskar Kroon (som fick Augustpriset för Vänta på vind) är en sådan present att upptäcka i bokfloden. Det här är hans första bok för ungdomar, och den känns vardagsnära på ett sätt som jag inte riktigt känner igen från hans tidigare böcker. Mer här och nu, in i ­huvudet och kroppen på en femtonårig kille och grotta runt. Jättebra läsning!
Utkommer i augusti.


Ensamseglarna av Charlotta Lannebo
Förlag: Rabén & Sjögren.
Rek läsålder: Från 15 år.

Tänk att du är nio och blir riktigt förälskad i din bästa kompis storebrorsa. Han är dessvärre elva år äldre, så det händer aldrig något. Men när du är arton dyker han upp igen efter att ha bott utomlands flera år. Hur blir det då?
Charlotta Lannebo har skrivit en ­sprittande och stark berättelse om Bianca och Jacob. Kärleken står i centrum, och den är pirrig och omvälvande på många sätt, men i framför allt första halvan av boken är det dessutom en superhärlig skildring av livet på gymnasiet. Gå estet, skapa saker, sjunga, festa, vara med vänner (och vilka ­vänner sedan!), få nya erfarenheter, komma på grejer och bara ha så jäkla kul nästan jämt. Livet står vidöppet och allt är ­möjligt.

Annons