Patrik Svenson är författare till en av årets mest omtalade böcker – Augustprisnominerade Ålevangeliet. Här listar han fem lyckade exempel där vetenskapen och skönlitteraturen förenas.

Under havsvinden av Rachel Carson

En allegori, en saga, en vetenskaplig avhandling. Rachel Carsons debutbok från 1941 (på svenska 1953) är allt det på en och samma gång. Omistligt vacker, ofantligt lärorik och alldeles unik. 

Other minds av Peter Godfrey-Smith

En bok om bläckfisken som också är en filosofisk och litterär essä om medvetande och evolutionens häpnadsväckande vindlingar. Blandar djup kunskap med storögd fascination och ett vackert levande språk. 

My beloved brontosaurus av Brian Switek

Utgår från barnets oförställda och fantasidrivna fascination för de utdöda jättedjuren, och är samtidigt en bred och kunnig populärvetenskaplig exposé över dinosaurieforskningens historia.

Havet av Rachel Carson

Rachel Carsons andra bok, från 1951, är det mest elegant litterära och samtidigt vetenskapligt häpnadsväckande jag läst om havet, allas vårt ursprung. Kom i svensk översättning 1964.

Periodiska systemet av Primo Levi

Ännu ett exempel på hur vetenskapen kan levandegöra litteraturen,
och vice versa. Ett slags självbiografi – om öde och identitet i skuggan av förintelsen – där varje kapitel utgår från ett specifikt grundämne.Annons
prenbild-6-nr-499-kr-2

erbjudande

Prenumera på Nordens största bokmagasin

För bokälskare, av bokälskare