En omtänksam farfar, en saknad farmor eller en sjövild mormor – i barnböckerna kommer de i alla former. Här är några av våra favoriter.

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner

Isa går i femman. Hennes mellanstadieliv består av luciarepetitioner, intriger med tjejkompisarna, chattgrupper om läxor, och span på den snygga killen i sexan. Men det består också av en pappa som är svårt sjuk, och ligger på sjukhus. Eller på »psyket«, som mormor säger när mamma inte hör. Nåt trassligt inuti är en otroligt bra bok, av många anledningar. Den kanske viktigaste är att den tar hela sin huvudperson på fullaste allvar. Det är inte bara psykisk ohälsa och oro, eller bara vardag med kompiskonflikter. Det är allt, samtidigt, och allt är lika trovärdigt och respektfullt skildrat. Plus att Isa är befriande trygg i sig själv! Från 10 år.

Min storslagna död av Jenny Jägerfeld

I Mitt storslagna liv hade Sigge precis ­flyttat till mormors pensionat, The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka. Hans främsta mål var att bli populär (eller åtminstone inte mobbad) i sin nya skola. När bok nummer två drar igång kan vi konstatera att det gick nästan oväntat bra. Nu vill både bästisen Juno och de coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan hänga med Sigge nästan hela tiden. Hur ska han få ihop det? Och hur ska han överleva julshowen, där han lovat att rappa ihop med tvillingarna och deras gemensamma hiphopband 6 10 Mushroom? Han hatar ju att stå på scen! Som vanligt skriver Jenny Jägerfeld skickligt fram en berättelse i högt tempo, fylld av drastisk humor och fantastiskt rolig dialog. Men det riktigt fina är hur allt det roliga och fartfyllda bottnar i ett allvar, och vilar på vad som känns som en djup respekt både för ­läsaren och för karaktärerna i boken. Från 9 år.

Paola Persson Peroni: Älskar kanske av Emi Gunér och Maja Säfström

Paola Persson Peroni-serien växer för varje ny del. Nu har vi nått trean, och det är kärlek i luften. Hur känns det? Är det lika för alla? Hur blir man när man är kär? Man kanske börjar hetsprata om fåglar till exempel … Böckerna om Paola har så fin ton (perfekt exempel i att ta läsaren på allvar) i sina skildringar av allt med vardag, familj och relationer. Paolas liv har inte varit så lätt senaste tiden för hennes älskade mormor har dött. Men resten av familjen finns kvar, och hennes vänner, och Benji som hon inte kan sluta tänka på. Hon är kär.
Det här är böcker att läsa när man vill känna livet i sig, i både stort som smått. Har du kanske redan läst och gillat Emi Gunérs Nina-serie? Fortsätt med Paola!

Vänta på vind av Oskar Kroon och Lisa Benk

2019 års Augustvinnare är en udda pärla i bokfloden, med en alldeles egen ton. Den handlar om Vinga, som är kanske tolv eller tretton år, och hennes sommar på en avlägsen ö i Göteborgs skärgård någonstans. Hon är hos sin morfar. Ingen telefon, ingen tv, inget internet, bara hav. Hemma i stan har mamma och pappa skilt sig, och allt med det är jobbigt, men här på ön kan Vinga få andas och hålla käften med morfar, som inte heller snackar i onödan. ”Vänta på vind” är en helt oinsmickrande bok, om två (eller kanske tre) kufar, och sommaren då barndomen tar slut. Den är poetisk och lågmäld och otroligt fint berättad. Den smakar salt! Det är väl allt hav den handlar om, förstås, men också tårarna som är svåra att hålla inne vid läsningen.

Farfars trädgård av Ebba Forslind

Varför måste farfar plötsligt bo på ett ålderdomshem? Här är det stenar på hela marken och ingenting kan växa. Farfar älskar ju sin trädgård! Det är väl inte så konstigt att han glömmer saker när det inte ens finns blommor omkring honom längre?Ebba Forslinds bilderbok är en varm berättelse om ett barn som plötsligt behöver förhålla sig till att farfar inte längre är som vanligt. Det är sorgligt och jobbigt, men också väldigt kärleksfullt skildrat. Finns det något Dahlia kan göra för att hjälpa sin farfar att komma ihåg det som är ­viktigast av allt?

Thomas av Anna Höglund

Minns du småbarnsboken Nalle från 50-talet? Här har Anna Höglund gjort en ny variant av den, men bytt ut Nalle mot en 65-ish år gammal man vid namn Thomas (som är snarlik Anna Höglunds man med samma namn). »Det här är Thomas. Thomas har en gul skjorta och blå byxor.« Det är så kul med Anna Höglund, för man vet aldrig vad som väntar när man öppnar en av hennes böcker. Den här gången: ett förvånat gapskratt. Som när Thomas riggar en liten videokamera i ett träd för att kunna filma sin självgående gräsklippare. Det är en kärleksfull och jätterolig skärskådning, med exakt igenkänning. Den säger mycket om tiden vi lever i, sakerna som omger oss, och alla Thomasar i världen. Jag skulle verkligen kunna betala rätt mycket för att få vara med och tjuvlyssna när någon morfar/farfar läser den här högt för ett litet barnbarn.

Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Humlan är tillbaka! Bästisen Nour är också tillbaka, tack och lov. I uppföljaren till Augustprisade Humlan Hanssons hemligheter är det snart jullov efter första terminen i sexan. Det blir ett äventyr, för Humlans familj plus Nour ska åka tåg ner till Spanien och hälsa på farfar och ­Biggan. Som förväntat blir det inte exakt som planerat. Det är en pappa i eviga zoom-möten, mamma på yoga, en svinjobbig gympavikarie, och så Humlans och Nours speciella humor. Svart och cyniskt, sant och innerligt.

Mörka julnätter av Camilla Lagerqvist och Lina Blixt

Tänk tuberkulos, isande kyla, två utsatta syskon, och en jul som snart står för dörren. Det är ramen för den här ­berättelsen, som med sina 24 kapitel kan läsas som en adventsbok om man vill. Huvudpersonerna Gerda och Algot har förpassats till morföräldrarnas gård i Hälsingland den här vintern, för pappa är på sanatorium och mamma är på vilohem. Det är, trots usla förutsättningar, på många sätt rätt mysigt att träffa mormor och morfar igen. Men snart börjar det hända läskiga saker i byn! Barn försvinner. Mystiska spår av klövar syns i snön. Och berättelserna om den onda julbocken skrämmer Gerda mer än hon vill erkänna. Tänk om hennes egen lillebror är i fara?Det är en spännande och maxad bok, det här. Här får man både julmys, snö, pepparkaksbak och läskigheter, med inslag av magisk folktro. Dessutom tvingas Gerda möta sina egna fördomar och ompröva sin familjehistoria.

Mörkret av Mia Öström

Mia Öströms nya bok är ett spännande och vackert äventyr om en älskad morfar, en stad i skuggan av ett gruvberg, och en mystisk sjukdom som hotar allt. De enda som kan stoppa den? Nita och hennes lillasyster Vo. På ­katastrofens rand axlar de uppdraget. ­Det är storslaget, vackert, episkt, ­spännande. Perfekt för alla som gillar ­Frida ­Nilssons Ishavspirater och undrar hur man går vidare efter att ha läst den. Från 10 år.

Skuggbilder av Malin Stehn

Nickis morfar har dött. I takt med att familjen rensar ut hans sommarstuga, dyker oväntat den ena pusselbiten efter den andra upp om Nickis pappa. Nicki har alltid trott att han dog innan hon föddes, men nu är hon plötsligt inte lika säker längre … Malin Stehn skriver en historia där allt handlar om relationer och familjehemligheter som sakta flyter upp till ytan. Det är realistiskt och bra och liksom skönt vardagsförankrat trots Nickis hela livsosäkerhet. Spännande på ett trovärdigt sätt.