Har du alltid drömt om att driva en egen bokhandel? I byn Wigtown i Skottland kan drömmen förverkligas. Åtminstone i en vecka eller två.

The Open Book på Skottlands västkust är inte en bokhandel som alla andra. Ägarna hyr nämligen ut den på bokningssajten Airbnb och överlåter arbetet med att driva bokhandeln till gästerna. 

Under vistelsen, som varierar mellan en till två veckor, får gästerna sedan sköta allt som hör en bokhandel till. Som att skylta om i fönstren, prissätta, småprata med kunder och så klart – sälja böcker.  

Gäster som checkar in på The Open Book bor i en lägenhet ovanför bokhandeln. Foto via Airbnb.

The Open Book är dock inte den enda anledningen för bokmalar att besöka lilla Wigtown. 1998 utsågs byn till Skottlands nationella bokstad och Galloway – regionen som Wigtown ligger i – har skildrats i många litterära klassiker, bland annat De 39 stegen

Här finns en årlig bokfestival och koncentrationen av bokbutiker och antikvariat är ovanligt hög. 

Och om man vill ta en paus från det litterära? Då finns hav, pubar och en golfbana på promenadavstånd. I området kan du även utforska vandringsleder, slott och gårdar samt landets sydligaste whiskydestilleri.

Men det gäller att planera in besöket i god tid. Bokhandeln lockar till sig bokälskare från världens alla hörn – och är i skrivande stund fullbokad till sommaren 2021.

Annons